Nederland krijgt de laatste jaren steeds vaker te maken met harde regenbuien, met wateroverlast tot gevolg. Eén van de maatregelen om wateroverlast te voorkomen, kan Sedumdakbedekking zijn.
Ondernemers Marjo en Robert Martens van Martens Groen uit Meterik zijn al sinds 2016 bezig met de ontwikkeling van deze duurzame vorm van dakbedekking. De Sedumdakbedekking van Martens Groen wordt bijna volledig gemaakt van duurzame grondstoffen.
Probleem bij de huidige Sedumdakbedekking is dat voor de ondergrond gebruik wordt gemaakt van een kokosmat. Deze wordt uit India geïmporteerd. Martens Groen wil deze kokosmat graag vervangen door een grondstof die gemaakt is van een regionale reststroom. Om de economische en technische haalbaarheid van een regionaal duurzaam alternatief te zoeken, heeft het bedrijf gebruik gemaakt van een MIT Haalbaarheid subsidie. Met deze subsidie kunnen MKB-bedrijven een literatuuronderzoek, een marktverkenning of een concurrentieanalyse doen.
De MIT Haalbaarheid opent naar verwachting weer in het voorjaar van 2020. Hierbij wordt gewerkt via het principe first come, first serve. In 2019 bedroeg de subsidie 40 procent van de subsidiabele kosten tot een maximum van 20.000 euro per project. Een eigen bijdrage kan in-kind voldaan worden door de inbreng van eigen uren, waardeerbaar tegen een forfaitair bedrag van 60 euro per uur. Bovendien wordt het bedrag geheel vooraf uitbetaald.
Benieuwd naar wat deze subsidie voor u kan betekenen? Neem een kijkje op de website van TRIAS.