De Europese Commissie eist dat het aantal uitgegeven fosfaatrechten nog dit jaar tot onder het sectorplafond daalt. Daarom is het afromingspercentage bij een overdracht van fosfaatrechten verhoogd.
Doordat in 2018 te veel fosfaatrechten zijn uitgegeven, is het sectorplafond voor de melkveesector (84,9 miljoen kilo) overschreden. Dat is in strijd met de Europese staatssteunbeschikking. Momenteel ligt het aantal toegekende fosfaatrechten op circa 85,3 miljoen kilo.
Om die reden is het afromingspercentage bij een overdracht van fosfaatrechten verhoogd van 10 naar 20 procent. Deze wijziging van de ‘Meststoffenwet’ werd op woensdag 12 juni in het Staatsblad gepubliceerd. Een dag na de publicatie trad de wetswijziging in werking. Voor overdrachten die uiterlijk op 12 juni zijn gemeld en door beide partijen digitaal zijn ondertekend, geldt nog een afroming van 10 procent. Overdrachten vanaf 13 juni worden met 20 procent afgeroomd.
Indien er sprake is van een heen- en teruglease binnen één kalenderjaar, waarbij bij de teruglease geen afroming plaatsvindt, wordt bij de heenlease het afromingspercentage ook verhoogd naar 20 procent.
Voorheen kwamen de afgeroomde fosfaatrechten in de fosfaatbank terecht. Inmiddels heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) aangegeven dat de reeds afgeroomde rechten volledig komen te vervallen. Ook de nog af te romen rechten zullen vervallen. Pas wanneer het aantal fosfaatrechten in de melkveehouderij onder het sectorplafond is gekomen, wordt de fosfaatbank weer gevuld met afgeroomde rechten.
Wilt u meer weten over deze wetswijziging en wat dit concreet voor uw bedrijf betekent? Neem dan contact op met uw Arvalis adviseur.