De landelijke taskforce Financiën van de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw heeft een formulier met handleiding opgesteld, waarmee ondernemersop een uniforme wijze hun schade kunnen registreren.
Het formulier, de handleiding en de vrachtbrief uit de markt genomen sierteelt zijn zowel voor ondernemers in de teelt als bij de handel geschikt. De LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen heeft het formulier voorzien van een extra toelichting, toegesneden op de eigen sector en daarop het formulier aangepast.
Glastuinbouw Nederland werkt aan een helpdesk voor beantwoording van vragen in het kader van het registratieformulier schade en glastuinbouwleden kunnen hun vragen hier kenbaar maken.
Via het uniform registratieformulier wordt slechts de schade registreert; het is dus geen declaratieformulier. Pas nadat een schaderegeling met indieningsloket wordt vastgesteld, komt het declaratieformulier beschikbaar. Wel kan worden gesteld: hoe beter de registratie, hoe groter de kans op succesvolle declaratie. Bij het formulier en de handleiding staat een ‘disclaimer’. De schaderegistratie kan plaatsvinden zonder dat er op dit moment aanspraak valt te maken op een tegemoetkoming in die schade.
De Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw werkt aan de gedegen onderbouwde oproep aan het kabinet voor een noodfonds; de eerste voor de ondernemers in de sierteeltketen is inmiddels gedaan en die voor de groente- en fruitketen volgt op korte termijn. Er zijn nog geen toezeggingen gedaan dat dergelijke fondsen voor tegemoetkoming in de schade er komen en ook niet onder welke voorwaarden er aanspraak op te maken zal zijn.
Het advies is schade vanaf het begin van de crisis goed te documenteren. In eerste instantie geeft dat de ondernemer zelf inzicht in de impact van de crisis. Daarbij kan het in een later stadium helpen bij de onderbouwing van een claim, als er een regeling voor tegemoetkoming in de schade of een noodfonds komt.
De taskforce ontwikkelde het uniforme formulier met handleiding in afstemming met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van LNV. Er is gebruik gemaakt van kennis en ervaring uit de EHEC-crisis en de Russische boycot. Ondernemers dienen de ingevulde formulieren zélf te verzamelen, totdat het noodfonds er daadwerkelijk is. Dan zal namelijk ook duidelijk worden naar welk overheidsloket de formulieren moeten worden gestuurd.