De intelligente lockdown leidt tot een forse stijging van het digitale verkeer. Maar met meer routine in online verkeer nemen ook de risico’s toe.
De Amsterdam Internet Exchange noteerde vorige week zondag een record aan dataverkeer. VPN-aanbieders zien een stijging van meer dan 200 procent van hun verkopen en allerlei applicaties voor digitale samenwerking zien het gebruik sterk toenemen.
Afgelopen week was het al diverse keren in het nieuws: cybercriminelen blijken heel snel in te spelen op de nieuwe situatie die is ontstaan door de verschillende maatregelen en adviezen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Online werken betekent meer mail-verkeer, vaker inloggen op de systemen van het werk; kortom, meer digitaal verkeer en daardoor ook meer kansen voor cybercriminelen. Er is al gewaarschuwd voor ‘antibacteriële’ bankpassen en corona-apps die aangeboden worden. De komende tijd zullen er nog meer van deze inventieve ideeën opduiken. Extra alertheid is dus geboden.
Aangezien fysieke bijeenkomsten voorlopig niet aan de orde zijn, organiseert het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid (ECCW) online bijeenkomsten om geïnteresseerden van belangrijke informatie en tips te voorzien. Ze behandelen in de webinar (60 minuten) drie thema’s:
- Wat zijn de belangrijkste risico’s: met en zonder coronavirus;
- Hoe beperkt u die risico’s zoveel mogelijk: digitale basishygiëne op orde brengen;
- Wat moet u nu regelen voor het geval dat het een keer fout gaat: crisisplan(netje) maken.
Deelname is gratis, aanmelden noodzakelijk, klik op onderstaande link:
U ontvangt na aanmelding een link waarmee u kunt deelnemen aan de webinar.
De webinars worden verzorgd door Jeroen Duijsens (projectleider) en Erik van der Heijden (ethical hacker) van het ECCW. Het Expertisecentrum Cyberweerbaarheid is een samenwerking van onder andere Digital Trust Center, Ondernemend Limburg, Brightlands Smart Services Campus, CybersecurIT en Limburgse onderwijsinstellingen.