In het project Duurzaam Schoon Grondwater werken verschillende agrariërs samen in het terugdringen van nitraatuitspoeling. De tussentijdse resultaten van het project werden onlangs bekend gemaakt.
Al twintig jaar werken agrariërs in grondwaterbeschermingsgebieden in Zuid-Limburg aan het terugdringen van nitraatuitspoeling naar het grondwater binnen het project Duurzaam Schoon Grondwater (DSG). En met succes. In de voortgangsrapportage die onlangs gepubliceerd werd, was duidelijk te zien dat in nagenoeg alle Zuid-Limburgse gebieden de uitspoelingsnorm naar het grondwater bijna behaald is.
“De nitraatuitspoeling onder de wortelzone naar het grondwater moet, als onderdeel van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn, in heel Nederland tot onder de 50 milligram per liter worden teruggedrongen,” licht Peter van Dijck, LLTB-bestuurder en portefeuillehouder Water, toe. “Om wettelijke beperkingen te voorkomen, hebben LTO Nederland, de ministeries van LNV en Infrastructuur en Milieu, de provincies en VeWin daarom een bestuursovereenkomst gesloten. In deze bestuursovereenkomst is extra aandacht voor het terugdringen van nitraatuitspoeling in 34 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden in Nederland. Twaalf van die gebieden liggen in Limburg. DSG is vanwege haar goede resultaten met het terugdringen van nitraatuitspoeling in Zuid-Limburg als voorbeeld genomen is als onderdeel van de bestuursovereenkomst begin dit jaar ook uitgerold in Noord- en Midden-Limburg.”
“De voortgangsrapportage laat zien dat de gemeten waardes in Noord- en Midden-Limburg nog te hoog liggen,” vertelt Arend Jan Cuperus, projectleider DSG bij Arvalis. “Net gek natuurlijk gezien het feit dat we in deze gebieden pas een aantal maanden aan de slag zijn en het project in die maanden als gevolg van de COVID-19 uitbraak een tijdje stil heeft gelegen.”
Een belangrijk onderdeel van het succes van het project is de begeleiding die deelnemers krijgen door een onafhankelijke adviseur. Deze adviseur werkt samen met de deelnemers aan een optimale productie bij een zo laag mogelijke niet-vermijdbare uitspoeling door wijzigingen door te voeren in het teeltplan, bemestingsadvies en bodembeheer. “Deze advisering vindt veelal aan de keukentafel plaats,” licht Cuperus toe. “En dat was de afgelopen maanden juist erg lastig. Zeker in gebieden waar je op moet starten is dat persoonlijke contact belangrijk. Nu we weer meer mogen, hebben we dit direct weer opgepakt want er is nog een slag te maken.”
In een onlangs openbaar gemaakte rapportage van het Landelijk Bestuursorgaan (LBO) werden de tussentijdse resultaten uit alle gebieden in Nederland gedeeld. Ook hierin was te lezen dat er nog werk aan de winkel is in Midden- en Noord-Limburg. Van Dijck: “We zijn in deze gebieden niet alleen nog maar pas van start, ook onze meetmethode is net iets anders dan in de andere gebieden. Wij kijken namelijk niet naar gemiddelde cijfers maar meten alleen onder landbouwgrond waar in andere gebieden ook de metingen onder natuurgrond – die veelal lager zijn – meetellen. Daarnaast hebben de klimaatomstandigheden van de afgelopen jaren en het gekozen meetmoment ook invloed op de gemeten waardes. In Zuid-Limburg hebben al aangetoond dat er voldoende mogelijkheden voor handen zijn om uitspoeling terug te dringen binnen een rendabele bedrijfsvoering. Nu gaan we hetzelfde doen in Noord- en Midden-Limburg.”
Agrarische ondernemers met grond in eigendom of in gebruik in grondwaterbeschermingsgebieden in Limburg kunnen zich aanmelden voor deelname aan DSG. Ze ontvangen gratis advies van een onafhankelijke adviseur om nitraatuitspoeling terug te brengen binnen een rendabele bedrijfsvoering en leveren daarmee een bijdrage aan schoon, betrouwbaar en betaalbaar drinkwater. Voor meer informatie, bezoek de projectpagina.