Arvalis is betrokken bij het programma 'Integraal Aanpakken' waarin gewerkt wordt aan het reduceren van emissies van methaan en ammoniak. Onlangs vonden de drie eerste digitale bijeenkomsten plaats.
LLTB/Arvalis is samen met de ZLTO en LTO Noord betrokken bij het programma ‘Integraal Aanpakken’. Met dit programma onderzoeken we samen met onder andere Wageningen Livestock Research (WLR), Schuttelaar en Partners en met betrokkenheid van boeren de mogelijkheden om de emissies van methaan en ammoniak rendabel te reduceren. Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van LNV. Het vindt plaats in het kader van de Klimaatbeleid waarin diverse sectoren waaronder de landbouw met de overheid afspraken hebben gemaakt over het reduceren van emissies.
LLTB heeft in het kader van ‘Integraal Aanpakken’ in samenwerking met Arvalis onlangs drie digitale bijeenkomsten georganiseerd. De eerste bijeenkomst op 21 april was een online masterclass en werd verzorgd door projectleider Iwan Gijsbers (Arvalis), gastsprekers Leon Janssen (Schuttelaar en partners) en Bram Bos (WUR). Tijdens deze masterclass werd ingegaan op de reductiemogelijkheden van de emissies van ammoniak en methaan in de melkveehouderij. Duidelijk werd dat reductie bewerkstelligd kan worden via drie ‘sporen’, namelijk het dier, voeding, en stal/mest. De bijeenkomst is met 26 deelnemers goed bezocht en de aanwezige melkveehouders stelden kritische vragen. Samen werd er volop gespard over de mogelijkheden van emissiereductie, de samenhang tussen het dier-, voer-, en stal/mestopslagspoor en in hoeverre reductie van emissies ook bij kan dragen aan een rendabele bedrijfsvoering.
Op 28 april vond er een tweede online masterclass plaats met als thema: “Stikstof als verdienmodel, aanpak Nieuwkoopse boeren. Dhr. Paul Rijken van LTO Noord en leden van de Coöperatie ‘Boeren met perspectief’ vertelden hoe zij aankijken tegen het krachtenveld van emmissiereductie (stikstof, methaan en CO2) en opkoop van boerenbedrijven. In tegenstelling tot opkoop onderzoeken zij de reductiemogelijkheden door maximaal in te zetten op innovatieve technieken en management en hoe zij hier een verdienmodel aan kunnen koppelen. De bijeenkomst was prikkelend en liet zien dat er ondanks aangescherpte regelgeving toch kansen zijn op een verdienmodel uit emissiereductie. Voor meer informatie over aanpak Nieuwkoopse boeren kunt u kijken op de link Nieuwkoopse aanpak: “innoveren, reduceren en verleasen”.
Goed grasmanagement kan bijdragen tot verlagen van emissies van ammoniak en methaan, dat was de boodschap van de derde online masterclass welke de LLTB hield op 29 april. De aftrap werd gedaan door Harry Kager van Schuttelaar en Partners. Kager gaf een uitleg over de klimaatopgave, de opzet en doelen van het programma en het onderzoek in het kader van ‘Integraal Aanpakken’. Bert Philipsen van WLR gaf vervolgens uitleg over het feit dat slim omgaan met grasland een grote bijdrage levert in verlaging van emissies. Met andere woorden; sturen met gras is de basis voor goede resultaten. Philipsen gaf veel praktische tips die nu en in de toekomst toepasbaar zijn. De bijeenkomst kende een grote opkomst en er was voldoende mogelijkheid voor het stellen van vragen richting onderzoekers.
De inbreng van de deelnemers aan de masterclasses is heel waardevol voor het vervolg van het programma. Deze inbreng wordt meegenomen in de verdere uitwerking van de onderzoeken zodat deze zo goed mogelijk aansluiten op de praktijk. In de loop van dit jaar zullen nog meer masterclasses en bijeenkomsten georganiseerd gaan worden. Via onze communicatiekanalen houden wij u hiervan op de hoogte!
Vragen over dit onderwerp of interesse in een volgende bijeenkomsten, stuur een mail naar wlemmers@arvalis.nl of psimons@arvalis.nl.
Volg Integraal Aanpakken
Meer weten over Integraal Aanpakken? Abonneer je dan op de nieuwsbrief. Lees het laatste nieuws, achtergrondartikelen en interviews en bekijk de praktijk in een vlog van een onderzoeker of veehouder. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 4-6 keer per jaar. Schrijf je in via deze link.
Volg Integraal Aanpakken ook op Twitter en LinkedIn en blijf op de hoogte van onder meer het laatste nieuws, uitgelichte feitjes & weetjes en portretten van veehouders en onderzoekers.