Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
16 juni 2021

Bewijslast verzamelen tijdens de bouw

Sinds 1 januari is het opstellen van een detail energielabel verplicht bij een aanvraag omgevingsvergunning en de oplevering van nieuwbouw. Tim Lommen vertelt waarop je moet letten.

Bij het opstellen van een detail energielabel gaat de gecertificeerd energieprestatie-adviseur (EP-adviseur) die het label toekent, uit van informatie die is verzameld tijdens verplichte inspecties en schriftelijke bewijslast. Je hebt twee soorten energielabels: een detail energielabel voor de aanvraag omgevingsvergunning en een energielabel bij de oplevering van de bouw. Wat zijn nu de grote verschillen tussen beide energielabels?

Aanvraag omgevingsvergunning
Bij de aanvraag omgevingsvergunning is het uiteraard nog niet mogelijk om te inspecteren. Wat is dan wel vereist voor het opstellen van een detail energielabel: bouwkundige, detail-, en installatietechnische tekeningen, leveranciers en typen opwekkers en afgiftesystemen en type zonwering, kwaliteitsverklaringen installaties en isolatie. Bij de aanvraag omgevingsvergunning zal er een voorlopig energielabel “utiliteitsgebouwen of woningen” worden afgeven. De geldigheid van dit voorlopige label geldt tot de oplevering. Daarna zal onder meer door de verzamelde bewijslast tijdens de bouw een definitief energielabel afgegeven worden.

Voorlopig energielabel

Voorlopig energielabel

Oplevering
In de basis wordt bij oplevering dezelfde informatie gevraagd als bij de aanvraag omgevingsvergunning maar dan als een soort revisie. Extra en zeer belangrijk tijdens de bouwfase is het verzamelen van bewijslast dat het gebouw daadwerkelijk zo is gebouwd. De beste manier om hier bewijslast over te verzamelen is door foto’s te maken tijdens de bouw en/of aan de hand van facturen. Denk daarbij aan dikte en type isolatiemateriaal maar ook aansluiting van isolatiemateriaal. Hiervoor is een verantwoordelijke taak weggelegd voor aannemers. Bij de oplevering zal een gecertificeerd EP-adviseur het gebouw ter plaatse opnemen en op basis van de verzamelde bewijslast een definitief energielabel toekennen. Dit definitieve label heeft een geldigheid van 10 jaar.

Definitief energielabel

Wie is verantwoordelijk?
Indien de aanvraag omgevingsvergunning door Arvalis ingediend wordt, zorgt Arvalis er sinds 1 januari voor dat het voorlopige energielabel toegevoegd wordt aan de aanvraag omgevingsvergunning. Hoe zorg jij er als opdrachtgever voor dat de EP-adviseur bij de oplevering over voldoende informatie beschikt om een definitief energielabel af te geven die niet afwijkt van het voorlopige energielabel bij afgifte omgevingsvergunning?

Wij adviseren de verantwoordelijkheid hiervoor bij de aannemer neer te leggen. De aannemer is de meest aangewezen persoon om voldoende bewijslast te verzamelen tijdens de bouw. Waarbij architecten al jaren bekend zijn met het opstellen van EPC berekeningen en de opvolger de BENG berekening (bijna energie neutrale gebouwen) waaruit het voorlopige energielabel voortkomt, is het voor aannemers allerminst vanzelfsprekend dat zij tijdens de bouw foto’s maken van hetgeen zij gerealiseerd hebben.

Er zijn inmiddels aannemers bekend die speciaal hiervoor mensen in dienst hebben genomen, enkel om bewijslast tijdens te bouw te verzamelen. Het is voor de opdrachtgever belangrijk om bij de opdrachtverstrekking duidelijk vast te leggen dat het verzamelen van de bewijslast tot de taak van de aannemer behoort. Wijkt het detail energielabel bij oplevering af van de omgevingsvergunning? Dan zal de aannemer dit op moeten oplossen. Zeker hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten