Minder leuke zaken schuiven we vaak voor ons uit. Zo ook bijvoorbeeld het opstellen van een levenstestament. Marion Wouters adviseert ondernemers om tijdig zaken rondom hun bedrijf vast te leggen.
Minder leuke of moeilijke zaken schuiven we vaak voor ons uit. Dat is heel menselijk. Desalniettemin is het belangrijk om tijdig te regelen wat er met uw bedrijf moet gebeuren als u als ondernemer bijvoorbeeld door een langdurige ziekte uitvalt. Denk hierbij aan een ongeluk, ziekte of dementie. Met het opstellen van een levenstestament helpt u uw naasten en creëert rust en duidelijkheid voor uzelf.
In een levenstestament geeft u aan wie uw beslissingen neemt als gevolmachtigde wanneer u hier zelf niet meer toe in staat bent, wat uw wensen zijn en wanneer het levenstestament ingaat. Zorg dat u een keuze maakt die bij u past.
Vanaf welk moment treedt de bevoegdheid van de gevolmachtigde in werking? In de meeste gevallen wordt gekozen voor één van de volgende opties:
- Volmacht direct na ondertekening van het levenstestament
Zodra u het levenstestament bij de notaris heeft ondertekend, treedt de bevoegdheid van de gevolmachtigde in werking. Dus ook als u op dat moment nog niet wilsonbekwaam bent. De gevolmachtigde mag hierdoor direct handelingen namens u verrichten. Dit heeft als voordeel dat er geen twijfel kan bestaan over het moment waarop de bevoegdheid in werking treedt, namelijk onmiddellijk. Er is geen tussenkomst van een arts vereist. Het nadeel is dat er direct gebruik – en dus ook misbruik – van de volmacht kan worden gemaakt. Ook als dit eigenlijk nog niet uw bedoeling is.
- Volmacht bij wilsonbekwaamheid na verklaring van een arts
Kiest u voor deze mogelijkheid, dan treedt de bevoegdheid van de gevolmachtigde pas in werking als u daadwerkelijk wilsonbekwaam bent. Dit moet dan blijken uit de verklaring van een arts. Zolang er geen verklaring is van een arts inzake uw wilsonbekwaamheid, kan de gevolmachtigde gegarandeerd geen gebruik of misbruik maken van de volmacht.
Aan deze mogelijkheid is ook een nadeel verbonden: een arts moet de wilsonbekwaamheid schriftelijk vaststellen. Dit kan voor vertraging zorgen. Daarnaast zijn er momenten waarop de wilsbekwaamheid twijfelachtig is. De arts kan dan mogelijk nog geen verklaring afgeven, terwijl het misschien al wenselijk is dat de gevolmachtigde handelingen kan verrichten. Bijvoorbeeld in het geval van beginnende dementie.
Kies wat bij uw wensen past
Welke keuze voor u het meest geschikt is, hangt af van uw wensen en persoonlijke situatie. Ook de verdere invulling van het levenstestament kan invloed hebben op uw keuze. Zo kan het bijvoorbeeld van belang zijn dat er maar één of meerdere gevolmachtigden worden benoemd, of de gevolmachtigde alle handelingen mag verrichten of dat dit beperkt is en of er wel of geen toezichthouder wordt benoemd. Stuk voor stuk belangrijke vragen die u mee moet wegen.
Een levenstestament is dus een belangrijk document waar veel van afhangt als u en de mensen om u heen het nodig hebben. Laat u daarom nu goed adviseren over de invulling ervan. Zo weet u zeker dat het levenstestament op uw wensen en persoonlijke situatie wordt afgestemd en voorkomt u straks vervelende discussies en situaties.