Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
12 juni 2023

Piekbelastersregeling van start, agrarisch ondernemers kunnen zich melden

Agrariërs met bedrijven die een hoge stikstofuitstoot op Natura 2000-gebieden hebben, kunnen vrijwillig deelnemen aan de aanpak piekbelasting. De inhoud van de regeling werd 12 juni bekend gemaakt.

Ondernemers kunnen kiezen voor extensiveren, omschakelen, innoveren, verplaatsen of stoppen.

Arvalis heeft een team specialisten klaar staan die ondernemers kunnen begeleiden bij de vragen die de regeling oproept en ondersteuning kunnen bieden bij de eventuele vervolgstappen op het gebied van ruimtelijke ordening, vastgoed vraagstukken en begeleiding door een coach om te komen tot een juiste beslissing. Neem hiervoor contact op met uw Arvalis-adviseur of laat in het formulier onderaan deze pagina uw gegevens vrijblijvend achter. Wij nemen vervolgens contact met u op.

Op de website aanpakpiekbelasting.nl vindt u informatie over de mogelijkheden en regelingen binnen de aanpak. Op de website staat ook een verwijzing naar een tool waarmee u door het invoeren van actuele bedrijfsgegevens, kunt zien of uw bedrijf valt onder de aanpak piekbelasting. Daarnaast is er een speciaal telefoonnummer waar u zich kunt melden met vragen.

Lbv-plus regeling
Deze regeling is specifiek bedoelt voor melkveehouders, varkenshouders, pluimveehouders of kalverhouders die binnen 25 kilometer rond hun onderneming, minimaal 2.500 mol stikstofdepositie per jaar op stikstofgevoelig Natura 2000-areaal veroorzaken waarbij de kritische depositiewaarde wordt overschreden. Daarbij wordt gekeken naar de feitelijke bedrijfsactiviteiten in 2021, niet de vergunde. Ondernemers kunnen via de tool op aanpakpiekbelasting.nl nagaan of ze aan de drempelwaarde voldoen of ze kunnen zich daarbij laten ondersteunen door hun Arvalis-adviseur.

Via de regeling wordt 120% van de vervangingswaarde van de gebouwen vergoed als ondernemers beslissen vrijwillig te stoppen en 100% van de waarde van de dierrechten. Er wordt een sloopvergoeding van €45 per m2 betaald.

Volgens de huidige berichten worden de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst behandeld. Aanmelden kan vanaf 3 juli 2023.

Lbv-regeling
Naast de Lbv-plus regeling is ook de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) door de Europese Commissie als geoorloofde staatssteunmaatregel aangemerkt. Deze regeling is beschikbaar voor een grotere groep melkvee- varkens- en pluimveehouders die ook een aanzienlijke mate van stikstofneerslag op overbelaste Natura-2000 gebieden veroorzaken. Daarmee biedt de Lbv-regeling uitkomst aan agrarische ondernemers die wel graag willen stoppen, maar die niet onder de doelgroep van de aanpak piekbelasting vallen.

Ondernemers die willen weten of ze hiervoor in aanmerking komen, kunnen contract opnemen met hun Arvalis-adviseur. Zij kunnen een berekening maken.
De Lbv-regeling vergoedt 100% van de vervangingswaarde van de gebouwen en 100% van de waarde van de dierrechten. Er wordt geen sloopvergoeding betaald. De Lbv-regeling kent een totaal budget. Deelname wordt op volgorde van milieubelasting in relatie tot kostenefficiëntie toegekend.

MGA-2 regeling
Deze regeling is nog niet gepubliceerd, maar wordt binnenkort wel verwacht. Deze regeling betreft een bedrijfsspecifieke piekbelastersregeling waarbij waarschijnlijk op basis van taxatie tot een overeenstemming gekomen kan worden. Arvalis Makelaars kan dit traject volledig voor ondernemers begeleiden. Deze regeling wordt provinciaal uitgevoerd en heeft verbinding met de lopende gebiedsprocessen.

Verplaatsingsregeling
De verplaatsingsregeling is nog niet gepubliceerd. Deze wordt eind van 2023 verwacht.

Stoppersregeling 2023

Contact inzake stoppersregeling 2023

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten