Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
17 juni 2024

Uitstel stalaanpassingen voor sommige Brabantse veehouders

De Omgevingsverordening Noord-Brabant verplicht bedrijven om de stallen aan te passen naar emissiearm. Afhankelijk van de diercategorie wordt nu de datum 1 juli 2024 en 1 januari 2026 genoemd.

In enkele bijzondere gevallen is er echter nog een mogelijkheid om uitstel van deze datum te krijgen. De provincie heeft namelijk in de omgevingsverordening een hardheidsclausule opgenomen. Deze luidt als volgt:

Artikel 3.8 Hardheidsclausule
Lid 1
Gedeputeerde Staten kunnen in een bijzonder geval de algemene regels uit dit hoofdstuk buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover, gelet op de betrokken belangen, toepassing leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard en als het doel waarvoor de regel is vastgesteld hierdoor niet wordt geschaad.

Aan de hand van deze clausule kan een verzoek gedaan worden bij de provincie om op een later tijdstip de stallen aan te passen. Op dit moment zijn er al een aantal van deze verzoeken gehonoreerd, bedrijven krijgen hierdoor meer tijd om een stal aan te passen. Een reden voor een verzoek tot uitstel kan bijvoorbeeld zijn dat in een stal nog vrij recent grote investeringen/aanpassingen zijn gedaan, die teniet zouden worden gedaan als de stal omgezet zou moeten worden naar emissiearm.
De achterliggende gedachte is dan dat de investering in de stal voor een normaal gebruikelijke periode in gebruik zou mogen blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van nieuwe betonroosters in een rundveestal. Belangrijk is wel dat de investering gedaan is in een periode dat dit volgens de omgevingsverordening nog toegestaan was. Ook voor andere veehouderijen, zoals pluimvee en kalveren is er in enkele gevallen de mogelijkheid om een verzoek tot uitstel in te dienen.

Als je denkt dat je in aanmerking komt voor uitstel van een stalaanpassing, neem dan contact op met Herman Cruijsen via 06-29520267 of herman.cruijsen@arvalis.nl.

 

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten