Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
10 september 2024

Nieuwe subsidies voor piekbelasters

Terwijl de deadline van 20 december voor de LBV-plus dichterbij komt, stelt de overheid binnenkort twee nieuwe regelingen open: verplaatsingsregeling en een innovatieregeling.

De regelingen heten Landelijke verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) en de Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv).

Lvvp
De verplaatsingsregeling bestaat uit 2 verschillende subsidie trajecten. Het eerste subsidie traject is opengesteld vanaf 2 december 2024 tot 30 mei 2025 en gaat om subsidie voor het opstellen van het haalbaarheidsonderzoek inzake verplaatsing. Alle veehouderijen (ongeacht diersoort) met piekbelasting komen hiervoor in aanmerking.

De onderzoeken waar subsidie voor verkregen kan worden zijn:

  • onderzoek naar mogelijke nieuwe locaties in Nederland of een ander land in de Europese Unie;
  • taxatie van de marktwaarde van de bouwwerken op de nieuwe locatie. Het taxatierapport heeft u nodig als u subsidie voor bedrijfsverplaatsing aanvraagt;
  • bouwkundig onderzoek naar gebouwen op de nieuwe locatie;
  • bedrijfseconomische analyse van een bedrijfsverplaatsing;
  • onderzoek naar de lening die u nodig heeft voor de verplaatsing van uw veehouderij;
  • onderzoek naar de fiscale gevolgen van een bedrijfsverplaatsing;
  • taxatie van de vervangingswaarde van de bouwwerken op uw oude locatie. Het taxatierapport heeft u nodig als u subsidie voor bedrijfsverplaatsing aanvraagt;
  • onderzoek naar mogelijkheden voor uw provincie of gemeente om uw oude locatie te herontwikkelen.

Er worden echter wel voorwaarden gesteld en diverse gegevens gevraagd van uw bedrijf om een aanvraag voor deze subsidie in te dienen.

Het tweede subsidie traject is opengesteld vanaf 6 januari 2025 tot 30 november 2027. Dit is de daadwerkelijke verplaatsingsregeling. Ook deze regeling is voor alle veehouderijen (ongeacht diersoort) met piekbelasting. Deze regeling is gericht op ondernemers die daadwerkelijk gaan verplaatsen. Er is €90.000.000,- gereserveerd  voor deze regeling, en wordt uitgegeven op binnenkomst van de aanvraag. Bij overschrijding van het budget wordt geloot tussen de aanvragers op die dag.

De subsidie kan verkregen worden voor:

  • verhuizing van gebouwen, voorzieningen en dieren naar uw nieuwe locatie (100%);
  • overname of vervanging van gebouwen op uw nieuwe locatie, inclusief proceskosten voor bijvoorbeeld de notaris (maximaal 100%);
  • sloop van gebouwen op uw oude locatie (100%, maximaal € 45 per vierkante meter);
  • modernisering van de gebouwen en voorzieningen op uw nieuwe locatie (65%, maximaal € 100.000; voor jonge landbouwers: 80%, maximaal € 100.000);
  • inhuur van onafhankelijke deskundigen zoals een makelaar, accountant, bedrijfsadviseur of architect (95%, maximaal € 25.000).

Niet subsidieabel zijn grond, erf en bedrijfswoning. Ook aan deze regeling zitten diverse voorwaarden, en de uitwerking van hoe en waar exact subsidie voor verkregen kan worden zal ook per bij iedere verplaatsing anders uitpakken.

Sbv
Deze subsidie regeling is voor melkveehouders, vleeskalverhouders en varkenshouders. De subsidie regeling is opengesteld van 21 oktober 2024 tot 8 januari 2025. Het totale budget is € 60.000.000,-. De subsidie bedraagt 80% van de investering.
Deze regeling is gericht op investeringen die ammoniak met 85% reduceren en de brandveiligheid en het dierenwelzijn verbeteren. Luchtwassers vallen hier ook onder, maar voor varkenshouders in Noord-Brabant geldt de eis dat er meer dan 85% ammoniak reductie behaald moet worden. De investeringen die subsidiabel zijn, zijn vastgesteld door de overheid. Deze zijn verdeeld in vijf soorten maatregelen. Het is verplicht om in minimaal twee soorten maatregelen te investeren. Melkveehouders moeten een brongerichte techniek combineren met een maatregel voor het verbeteren van brandveiligheid. Vleeskalverhouders moeten een nageschakelde techniek (luchtwasser) combineren met minimaal maatregelen voor het verbeteren van brandveiligheid en dierenwelzijn. Varkenshouders moeten een nageschakelde techniek (luchtwasser) combineren met minimaal brandveiligheid en een keuze uit dierenwelzijn of brongerichte maatregel. Bij deze regeling geldt o.a. de voorwaarde dat bij deelname aan de regeling er gedurende 5 jaar na vaststelling niet meer dieren gehouden mogen worden dan er in 2021 gemiddeld aanwezig waren.

Interesse? Neem contact op met je Arvalis-adviseur!
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf of een van deze regelingen benutten? Neem dan contact op met adviseur John Marcellis via 06-29347432 of jmarcellis@arvalis.nl. Wij helpen je graag verder!

 

 

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten