Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
07 oktober 2024

Grondhonger drijft prijzen: agrarische grond duurder dan ooit

In de eerste helft van 2024 zijn de agrarische grondprijzen in Nederland opnieuw gestegen.

De gemiddelde grondprijs kwam in het tweede kwartaal uit op €84.400 per hectare, een toename van 7,1% ten opzichte van het eerste kwartaal en een stijging ten opzichte van de gemiddelde prijs in 2023, die €78.800 per hectare bedroeg. Bouwland zag een scherpe stijging van 10,8% naar €98.300 per hectare, terwijl grasland met 4,8% steeg naar €76.800 per hectare. Snijmaisland steeg ook, zij het minder spectaculair, met 2,8% naar €81.400 per hectare.

Regionale ontwikkelingen
In de provincies waarin Arvalis actief is – Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland – zijn er duidelijke prijsstijgingen zichtbaar:

  • Limburg: De gemiddelde agrarische grondprijs bedraagt hier €89.000 per hectare, iets boven het landelijke gemiddelde.
  • Noord-Brabant: De grondprijs in Noord-Brabant behoort tot de hoogste in Nederland, met een gemiddelde van €94.500 per hectare, vooral aangedreven door de intensieve veehouderij.
  • Gelderland: Hier ligt de gemiddelde prijs op €88.600 per hectare, gedreven door een sterke vraag naar landbouwgrond.
  • Zeeland: Zeeland heeft een gemiddelde prijs van €82.700 per hectare, wat iets lager is dan de andere zuidelijke provincies, maar nog steeds boven het landelijke gemiddelde van vorig jaar.

Vraag en aanbod
De stijgende prijzen zijn deels het gevolg van ‘grondhonger’, de sterke vraag naar landbouwgrond vanuit zowel de agrarische sector als beleggers. Vooral melkveehouders zoeken naar extra ruimte voor mestplaatsing. Het beperkte aanbod speelt ook een grote rol: de grondmobiliteit – het aantal hectares dat wordt verhandeld – blijft stabiel op een laag niveau, wat de krapte op de markt versterkt.

Provinciaal gezien zijn er aanzienlijke verschillen. Zo is de gemiddelde grondprijs in Friesland het laagst met €60.700 per hectare, terwijl Flevoland met €185.100 per hectare de hoogste prijzen kent.

Het is te verwachten dat de grondprijzen de komende tijd zullen blijven stijgen, mede door het beperkte aanbod en de toenemende vraag. Heb je vragen? Neem contact op met makelaar Timon Dols via 06-51225838 of tdols@arvalis.nl.

 

Bronnen: Kadaster, Wageningen Economic Research, NVM-Makelaars Agrarisch & Landelijk.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten