Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
07 oktober 2024

Brabant werkt aan intrekkingsbeleid voor vergunningen

In een themabijeenkomst van de provincie Noord-Brabant is op vrijdag 4 oktober gesproken over het opstellen van een intrekkingsbeleid voor natuurtoestemmingen.

De verwachting is dat dit beleid de komende maanden door de provincie vastgesteld zal worden.
Het idee is dat er veel natuurvergunningen/toestemmingen zijn die niet volledig benut worden of die nog niet volledig gerealiseerd zijn. Deze zogenaamde latente ruimte wil de provincie intrekken om te voorkomen dat nog niet ingevulde ruimte alsnog benut wordt.

Wat is het probleem?
Het is vaak moeilijk om een vergunning geregeld te krijgen. En als u dan eindelijk de vergunning hebt, moet vaak de financiering nog geregeld worden. Er gaat dan enige tijd overheen voordat er daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van de vergunning. Ook andere omstandigheden kunnen hieraan ten grondslag liggen. Een mogelijke intrekking van de latente ruimte zou dan direct leiden tot beperkte mogelijkheden om uit te breiden en te ontwikkelen.

Wat te doen?
Indien een natuurvergunning/toestemming volledig is gerealiseerd en volledig wordt gebruikt, dan is er geen sprake van latente ruimte. Als u niet het risico wilt lopen om ruimte in uw vergunning kwijt te raken, is het raadzaam om zo snel mogelijk tot volledige realisatie en bezetting te komen.

Juridische mogelijkheden
Naar verwachting zal er eind dit jaar meer duidelijkheid komen over een mogelijk door de provincie vast te stellen intrekkingsbeleid. Mocht het inderdaad zover komen, dan zal de provincie in individuele gevallen voorafgaand aan een besluit tot intrekking een zorgvuldige afweging van belangen moeten maken. Daarbij speelt ook een rol of voldaan kan worden aan de eisen van het evenredigheidsbeginsel. Een besluit moet noodzakelijk, geschikt en evenwichtig zijn. Deze aspecten kunnen ook betrokken worden in een juridische procedure.

Omdat er nog weinig jurisprudentie is over het intrekken van (delen van) een natuurvergunning, is nog niet duidelijk hoe een rechter zal oordelen. Indien er een intrekkingsbesluit wordt genomen, staat de mogelijkheid van bezwaar open en kan ook een verzoek om nadeelcompensatie aan de orde komen. Hiervoor kunt u onze juristen inschakelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eric Zegers via 06-30862709 of Jacqueline de Wit via 06-51490277.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten