Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
04 november 2024

Belastingvrij schenken van bedrijfsvermogen

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) uit de Successiewet is essentieel in de agrarische sector.

Deze regeling maakt het mogelijk voor ouders om hun bedrijf tegen een lagere waarde aan hun kinderen over te dragen. Het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de overnamesom is daarbij vaak vrijgesteld van schenkbelasting. Bij vrijwel alle bedrijfsovernames wordt hier dankbaar (of noodgedwongen) gebruik van gemaakt.

Hoe werkt de BOR?
Ook wanneer de kinderen het bedrijf gezamenlijk overnemen en voortzetten naast hun baan of andere bedrijfsactiviteiten, kan van deze regeling gebruik worden gemaakt. Zeker wanneer een groot deel van het vermogen in grond vastligt, biedt de BOR uitkomst. Een voorbeeld: ouders beschikken over 30 hectare grond ter waarde van €3.000.000, schuldenvrij. Ze schenken deze grond aan hun drie kinderen. Zonder de BOR zouden de kinderen over een groot deel 20% schenkbelasting betalen. Bij overlijden van de ouders zouden zij bovendien een vergelijkbaar percentage aan erfbelasting verschuldigd zijn. Door de BOR kan deze schenking echter vrijwel belastingvrij plaatsvinden, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.

Voorwaarden voor de BOR
Om gebruik te kunnen maken van de BOR gelden een aantal voorwaarden. Allereerst moet de verkoper voldoen aan de zogeheten bezitseis. Dit betekent dat hij minimaal vijf jaar het bedrijf moet hebben geëxploiteerd voordat hij het overdraagt. Bij overlijden geldt een kortere bezitseis van één jaar. Daarnaast geldt een voortzettingseis voor de opvolger: het bedrijf moet minimaal vijf jaar in eigen exploitatie worden voortgezet. Verhuurde bedrijfsmiddelen vallen niet onder de regeling, en alleen bedrijfsvermogen komt in aanmerking. Privévermogen kan dus niet via de BOR worden overgedragen.

Samenwerking via maatschap of vof
De BOR kan ook worden toegepast wanneer ouders met hun kinderen in een maatschap of vof samenwerken. Zo kunnen ouders hun bedrijf geleidelijk overdragen en de opvolging beter inrichten. Hierbij is wel vereist dat de opvolgers als ondernemers worden aangemerkt, waarbij zij zelf verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsbeslissingen.

Huidige ontwikkelingen en kansen
Recent zijn er voorstellen gedaan door het kabinet om de BOR aan te passen. Voor de agrarische sector lijken deze voorstellen echter geen nadelige gevolgen te hebben.

Meer weten?
Wil je weten of de toepassing van de BOR voor jouw situatie aantrekkelijk is? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.

Anja Roes-Kuijpers: 06-21212446 / anja.roes@arvalis.nl
Veronique Verdurmen: 06-29520243 / veronique.verdurmen@arvalis.nl
Thijs Tacken: 06-51490274 / ttacken@arvalis.nl

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten