Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
04 november 2024

Actualiteiten bedrijfsontwikkeling veehouderij

Momenteel staan veel ondernemers in de veehouderij voor strategische keuzes over de toekomst van hun bedrijf.

Dit kan betekenen dat het bedrijf doorgaat door middel van innovatie, de bedrijfsvoering omschakelt, of dat bedrijfsbeëindiging een serieuze optie wordt.

De overheid speelt op deze ontwikkelingen in met verschillende subsidieregelingen en fondsen.

Subsidieregeling voor verduurzaming veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv)
Voor bedrijven die willen doorgaan en als ‘piekbelaster’ worden aangemerkt, is de Sbv recent opengesteld. Deze regeling geldt voor melkvee, vleeskalveren en varkens en biedt een subsidiepercentage tot maximaal 80% met een maximum van €600.000 per veehouderijlocatie.

Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL)
Voor bedrijven die willen omschakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering is het IDL opengesteld. Via dit fonds kan een lening van maximaal €500.000 worden verkregen onder soepele voorwaarden.

Landelijke regeling voor verplaatsing veehouderijen met piekbelasting (Lvvp)
Voor bedrijven die binnen Nederland of de EU willen verplaatsen en als ‘piekbelaster’ worden aangemerkt, wordt de Lvvp opengesteld. Vanaf 2 december 2024 kun je subsidie aanvragen voor haalbaarheidsonderzoek, en vanaf 6 januari 2025 kun je gebruikmaken van de regeling zelf.

Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus)
Voor bedrijven die willen beëindigen en als ‘piekbelaster’ gelden, is de Lbv-plus regeling nog open tot en met 20 december 2024.

Lbv kleinere sectoren
Voor ondernemers met vleeskalveren, fokstieren, zoogkoeien, geiten, vleeseenden of konijnen is de Lbv-regeling voor kleinere sectoren vanaf 18 november 2024 beschikbaar. Let op: aanvragen worden in volgorde van binnenkomst beoordeeld.

Ondernemingsplan voor stikstofreductie
Valt jouw bedrijf onder de landelijke aanpak piekbelasting en heb je eigen ideeën om de stikstofuitstoot te verminderen?Je kunt deze ideeën bundelen in een toekomstbestendig ondernemingsplan dat bijdraagt aan de lokale doelen voor natuur, stikstof, water en klimaat. Binnenkort wordt het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het opstellen van zo’n ondernemingsplan.

Provinciale regelingen: Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging (MGB)
Naast de landelijke regelingen zijn er ook provinciale regelingen mogelijk. Met de MGB kunnen provincies veehouderijlocaties van veehouders die vrijwillig willen stoppen aankopen of via een subsidie laten beëindigen. De MGB kan worden opengesteld in veenweidegebieden, beekdalen en (hoge) zandgronden. De verwachting is dat deze regeling binnenkort beschikbaar komt in deze gebieden.

Conclusie
Er zijn dus veel verschillende regelingen, elk met eigen voorwaarden en verschillende openstellingsdata. Het is voor ondernemers van belang om in kaart te brengen welke regelingen op hun situatie van toepassing zijn, zodat ze tijdig en weloverwogen van de mogelijkheden gebruik kunnen maken.

Wil je meer informatie of weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact op Rene Beek via 06-51843960 of rbeek@arvalis.nl.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten