Ook in deze nieuwsbrief wordt weer aandacht besteed aan de actuele ontwikkelingen op het gebied van het fosfaatreductieplan.
Recent is een Commissie knelgevallenvoorziening fosfaatrechten benoemd. Deze commissie krijgt de taak om op basis van individuele casussen, advies uit te brengen over het al dan niet verruimen van de knelgevallenregeling. De commissie dient uiterlijk 1 juli 2017 advies uit te brengen. De uitkomst hiervan zal in beginsel gevolgen hebben voor de invoering van een fosfaatrechtenstelsel in 2018. Desondanks gaat hier naar onze mening ook een signaal van uit voor wat betreft de knelgevallenregeling van het fosfaatreductieplan.
Aanvraag uitbetalen bonus fosfaatreductieplan 2017
Melkveehouders die minder dieren houden dan op 2 juli 2015, kunnen in aanmerking komen voor een bonus tot maximaal 10% van het referentieaantal. De uitbetaling van de bonus valt onder de zogenaamde ‘de-minimissteun’. In dit kader mag een bedrijf maximaal €15.000 ontvangen over een periode van 3 belastingjaren, zonder specifieke goedkeuring door de EU.
Hierbij is het dus van belang om na te gaan of er gedurende het lopend jaar 2017 en de jaren 2016 en 2015 de-minimissteun is verstrekt aan het bedrijf en/of het bedrijf dus onder het gesteld plafond van €15.000 blijft.
Ter verkrijging van ‘de-minimissteun’, dient een ondertekende de-minimis verklaring te worden ingediend. Voor de regeling fosfaatreductieplan 2017 is ondertekening en indiening van een éénmalige de-minimis verklaring voldoende.
Volgens ZuivelNL, wordt de beschikking (ter verkrijging van een bonus) 3 werkdagen na het einde van de maand opgesteld. Voor die tijd moet de de-minimis verklaring ontvangen en verwerkt zijn om in aanmerking te komen voor de bonus. Indien de verklaring later wordt ontvangen, wordt de bonus in een andere periode uitgekeerd. Voor de eerste periode worden de beschikkingen waarschijnlijk eind deze week verzonden.
Omdat is gebleken dat er onduidelijkheid bestaat over de vindplaats van deze verklaring en de wijze van indiening, hebben we hieronder de aanvraagprocedure voor de-minimissteun voor u uiteengezet:
- Inloggen op de portal van ZuivelNl. Deze portal is te bereiken vanuit Melkweb en
Z-net. - Vervolgens kiest u het tabblad Documenten aan de rechterzijde.
- Hier vindt u de de-minimis verklaring, waarbij het belangrijk is dat u de toelichting goed leest.
- Nadat de verklaring is opgeslagen, wordt door het systeem een volgnummer gegenereerd. Dit volgnummer is cruciaal voor een correcte verwerking door ZuivelNL.
- Vervolgens de verklaring uitprinten, ondertekenen en per post of digitaal versturen naar ZuivelNL.
Aanpassing jongveegetal
Wij hebben u reeds eerder geïnformeerd over het feit dat per 1 mei 2017 een nieuw getal is geïntroduceerd in de Regeling fosfaatreductieplan 2017: het zogenaamde “jongveegetal” welke wordt gebaseerd op de peildatum 28 april 2017.
De invoering van dit getal heeft tot veel onrust en ongewenste gevolgen geleid. De sectorpartijen hebben daarom een voorstel ingediend bij de staatsecretaris tot wijziging van de regeling op dit punt. Kern hiervan is dat het jongveegetal buiten werking wordt gesteld voor bedrijven die alleen vrouwelijk jongvee (ouder dan 35 dagen en dat nog niet heeft gekalfd) afvoeren voor export, slacht of dood.
Deze bedrijven mogen vrouwelijke kalveren tot een leeftijd van 35 dagen afzetten naar bedrijven met een Nederland UBN. Hiermee is afzet richting de vleeskalverenhouderij blijvend mogelijk. Het jongveegetal blijft in dit voorstel wel van toepassing op bedrijven die vrouwelijke dieren ouder dan 35 dagen willen afzetten in Nederland. We weten echter niet of dit voorstel daadwerkelijk gaat leiden tot een wijziging van de regeling. We houden de publicaties in de Staatscourant in ieder geval in de gaten!
Heffingen
De eerste periode (maart en april) is inmiddels ruim voorbij. Indien in deze periode sprake is van een overschrijding van het referentieaantal en/of doelstellingsaantal op uw bedrijf, zal aan u een heffing worden opgelegd. Wij verwachten dat deze beschikkingen op korte termijn aan de melkveehouders zullen worden verzonden.
Momenteel is het alweer eind mei, dus het einde van de eerste maand in de tweede periode. Het kortingspercentage voor deze periode bedraagt 10%. Wij willen u erop attenderen dat u bij een huidige overschrijding op uw bedrijf, ter voorkoming van heffingen, op korte termijn bij dient te sturen. Het gemiddeld aantal GVE’s over de maand juni bepaalt namelijk of sprake is van een overschrijding. Bijsturen later in de maand juni zal daarom een grotere impact hebben. Indien in de maand juni niet aan de doelstelling wordt voldaan, wordt een eventuele overschrijding in mei én juni beboet.
Eerste Kamer akkoord met fosfaatrechtenstelsel
De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de invoering van een fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij per 1 januari 2018. Voorwaarde hierbij is echter wel dat er zicht is op het behoud van derogatie. Nu hierover nog geen duidelijkheid bestaat, is daarmee invoering van een fosfaatrechtenstelsel ook nog onzeker.
Uitspraak fosfaatreductie
- De Staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak inzake fosfaatreductie. Het hoger beroep wordt ingesteld middels een spoedappèl. Gehoopt wordt op een uitspraak in augustus.
- Zolang op het spoedappèl niet is beslist, geldt het vonnis van de rechter en dient de regeling ten aanzien van 52 melkveehouders buiten toepassing te blijven. De fosfaatreductieregeling blijft voor de overige bedrijven gewoon van kracht. Als de Staat in hoger beroep in het gelijk wordt gesteld, geldt de regeling alsnog met terugwerkende kracht voor de nu vrijgestelde melkveehouders.
Desondanks zijn er naar aanleiding van deze uitspraken een aantal acties mogelijk:
- Melkveehouders in gelijke omstandigheden kunnen bij de Staatssecretaris een beroep doen op de kortgedinguitspraken. Zij kunnen dan verzoeken om een gelijke toepassing, inhoudende het buiten werking stellen van het reductieplan.
- Melkveehouders die voor 1 april jl. een verzoek hebben ingediend in het kader van de knelgevallenregeling ontvangen op korte termijn de beschikking waarin definitief staat of het verzoek (deels) toe- of afgewezen is. (Let op: de voorlopige uitkomst is momenteel al zichtbaar in de applicatie van ZuivelNL). Tegen deze beschikking kan bezwaar worden gemaakt, waarin eveneens kan worden verzocht om het buiten werking stellen van het reductieplan.
- Melkveehouders die over periode 1 (maart en april) een heffing opgelegd krijgen, kunnen hiertegen bezwaar maken. Ook middels dit bezwaarschrift kan worden verzocht om het buiten werking stellen van het reductieplan. Indien zich de situatie voordoet dat u in periode 1 weliswaar heeft voldaan aan de doelstelling, maar u vermoedt dat u in gelijke omstandigheden verkeert als de melkveehouders in de kortgedinguitspraken, meldt u zich dan eveneens bij ons, zodat wij namens u een verzoek conform het eerste punt kunnen indienen.