Vanuit het Landbouwhuis wordt door verschillende organisaties actief gewerkt aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Projectleider Marc Niessen is hierbij betrokken en vertelt erover.
De meeste agrarische ondernemers zijn inmiddels wel bekend met Coöperatie Natuurrijk Limburg die zich inzet voor het ANLb. Of Stichting Natuurinclusieve Landbouw die zich inzet voor de realisatie van het Nationale Natuurnetwerk Nederland door boeren.
Inmiddels doen er ruim 1300 deelnemers mee aan het ANLb en zijn er zo’n 200 hectare landbouwgrond, gelegen binnen de goudgroene zone, omgezet van de functie landbouw naar een extensievere functie met als hoofddoelstelling het in stand houden van natuur.
De uitdaging voor de komende jaren is niet alleen het in stand houden van het natuurnetwerk maar bovenal om meer energie te steken in de vruchtbaarheid van onze landbouwgrond met daaraan onlosmakelijk verbonden het biodiversiteitsherstel. Wat kan slimmer? Of beter gezegd, wat moet slimmer?
Het verhogen van de vruchtbaarheid van onze bodem heeft veel meer voordelen: herstel biodiversiteit, verbetering waterkwaliteit in waterlopen, bufferend vermogen voor waterkwantiteit (droog én nat) dus minder beregenen, vasthouden nutriënten, vastlegging industriële NOX emissies; vastlegging CO2 in organisch materiaal. Een goede, weerbare bodem zorgt er bijvoorbeeld voor dat bij extreme droogte minder beregeningskosten gemaakt hoeven te worden met minder risico op veel (nachtelijke) arbeid en productieverliezen. Er is bovendien minder kunstmest nodig, minder gewasbestrijding en ga zo verder. Zo kun je zien dat bodem naast landbouwproducten nog veel meer te bieden en leveren heeft.
Met de oprichting van de Stichting Natuurinclusieve Landbouw vanuit het Landbouwhuis is er een definitieve brug geslagen vanuit onze landbouw naar onze natuur en van onze natuur naar onze landbouw. En eigenlijk gaan we hiermee terug naar de basis, het natuurlijk kapitaal van agrarisch Limburg, de bodem. Een belangrijke indicator voor een goed werkende bodem is de aanwezigheid van wormen. Mijn boodschap luidt dan ook: we moeten weer wormen kweken! Laat de bodem en de wormen voor je werken!