Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
06 april 2020

BuitenGewoon Advies over duurzame energie

Steeds meer ondernemers in Limburg en Brabant worden benaderd door projectontwikkelaars om zonneparken op hun land te laten ontwikkelen. Wanneer is het interessant om met zo'n partij in zee te gaan?

Of is het ontwikkelen in eigen beheer misschien wel veel interessanter? En wat zijn de fiscale en juridische mogelijkheden als je kiest voor ontwikkeling in eigen beheer? Indien je ervoor kiest om toch met een ontwikkelaar in zee te gaan, waar moet je dan op letten? Welke vergoedingen zijn realistisch en welke lange termijn afspraken moet je maken? Allemaal vragen waar je als ondernemer tegenaan loopt. Bij Arvalis werken verschillende specialisten die zich met deze thematiek bezig houden. In dit artikel helpen we je een eindje op weg.

Rekentool
“De aanbiedingen van de ontwikkelaars lijken op eerste oog positief,” vertelt René Beek, adviseur bij Arvalis. “Welk verdienmodel erachter zit, is echter niet makkelijk te achterhalen. En in sommige gevallen kun je een hoger rendement halen als je de zonneparken zelf exploiteert. De rekentool die Arvalis ontwikkeld heeft, brengt dit in beeld.”

De rekentool bevat alle mogelijke kosten en opbrengsten die het aanleggen van zonnepanelen met zich meebrengt. Met behulp van een Quickscan worden aanvullende gegevens verzameld en ingevoerd in de rekentool. Hieruit volgt een overzicht van het rendement van de zonnepanelen voor de komende jaren. Dit kan dan gemakkelijk vergeleken worden met het aanbod van de ontwikkelaar.

Ingeval van zelfrealisatie is het van belang de fiscale faciliteiten zo goed mogelijk te benutten, zoals dit eigenlijk ook bij iedere andere investering het geval is. “Daarnaast zijn ook andere fiscale aspecten van belang,” licht Thijs Tacken, adviseur bij Arvalis, toe. “Dit geldt ook voor de situaties waarbij een ontwikkelaar de exploitatie gaat doen.”

“Blijft de grond ondernemingsvermogen of wordt deze privévermogen? Of is inbreng in een B.V. een gunstige optie? Wat betekenen de verschillende opties voor de belastingheffing en op welk moment wordt belasting geheven? Daarnaast is het zaak rekening te houden met de gevolgen die een en ander heeft voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten voor de Successiewet, bijvoorbeeld als het bedrijf korter dan vijf jaar geleden is overgenomen, of als het bedrijf naar verwachting binnen vijf jaar zal worden overgenomen.”

Een ander aandachtspunt is volgens Thijs de overdrachtsbelasting. Is de grond korter dan 10 jaar geleden aangekocht met gebruikmaking van de cultuurgrondvrijstelling? dan kan deze komen te vervallen.

In geval er gekozen wordt voor exploitatie door een ontwikkelaar is het zaak om de contracten goed door te nemen. Patricia Joosten, jurist bij Arvalis, ziet ze maar al te vaak voorbij komen; contracten met veel te lage vergoedingen per hectare of open eindjes. Joosten: “De contractuele band met een ontwikkelaar van een zonnepark begint met het sluiten van een intentieovereenkomst, vaak voor 2 jaar met de mogelijkheid tot verlenging voor nog eens 2 jaar. In die periode probeert de ontwikkelaar de noodzakelijke vergunningen te krijgen om een park te realiseren. Zorg in die overeenkomst onder andere voor een optievergoeding of succesvergoeding, adviseurskostenvergoeding, schadevergoeding bij eventuele oogstschade en verlies GLB-subsidies, een duidelijke einddatum en geef de ontwikkelaar geen vrijheid tot eenzijdige aanpassingen.”

Zijn de vergunningen gerealiseerd en zijn ook de SDE-subsidie en de financiering rond, dan roept de ontwikkelaar de optie in. Daarmee gaat de intentie over in een definitief zonneparkcontract. Joosten: “De afspraken hierover moeten al meteen bij de ondertekening van de optieovereenkomst schriftelijk worden vastgelegd. Als de ontwikkelaar de optie inroept, is dan duidelijk onder welke voorwaarden. Spreek dus een goede (geïndexeerde) retributie of koopprijs af voor het geval de ontwikkelaar de optie inroept en een opstalrecht wil vestigen op de grond of de grond wil aankopen. Spreek ook hierin een duidelijke einddatum af. Maak verder afspraken over zaken als onder meer het gebruik van de grond onder het zonnepark, schadevergoeding bij mogelijke vervuiling van de grond, en het verwijderen van het zonnepark na afloop van het contract.”

Onthoud dus dat hoe aantrekkelijk het ook lijkt om een contract te tekenen en het geld ‘op te strijken’, het erg belangrijk is om vooraf alle voor- en nadelen zorgvuldig te wegen en het aanbod en de contracten kritisch tegen het licht te houden. De afweging daarvan kan individueel heel verschillend uitpakken. Een boer zonder opvolger heeft een hele andere uitgangspositie dan iemand die wel een opvolger heeft. Duidelijk is in elk geval dat het om langlopende overeenkomsten gaat, de contractperiode loopt meestal 20 tot 25 jaar. Arvalis ondersteunt u hier graag bij.

René Beek 06-51843960
Thijs Tacken 06-51490274
Patricia Joosten 06-22616589

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten