Met ingang van 1 december gaat de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 gelden, ook wel de coronawet genoemd. Daarmee ontstaat één set landelijke wet- en regelgeving wat corona betreft.
De noodverordeningen van de veiligheidsregio’s komen door de nieuwe coronawet te vervallen.
De kern van alle maatregelen is dat de wetgever wil dat personen voldoende afstand houden tot elkaar houden om de verspreiding van corona te voorkomen. In verschillende situaties – zeker ook in de agrarische sector als het gaat om huisvesting en vervoer werknemers, is de 1,5 meter praktisch niet uitvoerbaar en daarmee ook niet te handhaven. Dat heeft de regering ertoe gebracht een groot aantal uitzonderingen te formuleren. Twee belangrijke uitzonderingen zijn:
Woonachtig op eenzelfde adres
De belangrijkste uitzondering staat de in de wet genoemd: de veilige afstand geldt niet voor personen die op eenzelfde adres woonachtig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in studentenhuizen, maar ook bij woongroepen of arbeidsmigranten. In de wet wordt dus niet langer uitgegaan van een ‘gemeenschappelijke huishouding’ of ‘gezamenlijk huishouden’.
Personenvervoer
De tweede belangrijke uitzondering is personenvervoer. Net zoals in het openbaar vervoer geen afstand gehouden hoeft te worden, is dat ook niet nodig wanneer sprake is ander bedrijfsmatig vervoer en personenvervoer voor privédoeleinden. Onder ander bedrijfsmatig vervoer wordt verstaan: besloten busvervoer, taxivervoer, ander bedrijfsmatig vervoer van personen anders dan met een bus of taxi. Het gaat hier dus om een brede definitie. Denk ook aan een bestelde touringcar, en een busje voor de vervoer van mensen naar hun werk. Voorwaarde is dat er sprake moet zijn van verplaatsing van de ene naar de andere locatie. Dat vervoer mag geen recreatieve activiteit zijn. Los van de afstand is het dragen van een mondkapje in het personenvervoer verplicht, en moet bij ander bedrijfsmatig vervoer een gezondheidscheck worden uitgevoerd en gewerkt met een reserveringssysteem.
Mondkapjesplicht
Het kabinet werkt ook aan een algemene mondkapjesplicht voor publieke binnenruimten. Denk daarbij aan winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Voor publieke plaatsen die zowel een binnen- als buitengedeelte hebben, is het alleen verplicht een mondkapje te dragen in het binnen gedeelte. Deze maatregel geldt dus altijd, ook als je op eenzelfde adres woonachtig bent.
Protocol
Het coronaprotocol voor de agrarische sectoren is in lijn met de regels die per 1 december van kracht worden. Bij wijzingen van die regels wordt uiteraard het protocol ook aangepast.
Bron: werkgeverslijn.nl