Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
14 mei 2020

Digitale mediation in coronatijd

Ook mediators zijn in coronatijd op zoek naar mogelijkheden om mediations zo goed mogelijk voort te zetten. Je kunt immers niet zeggen: "We houden er tijdelijk mee op, kom over een tijdje maar terug."

Dus hebben we gekeken of mediations op een verantwoorde manier online plaats kunnen vinden.

De conclusie is: Het is niet gemakkelijk. De techniek is niet het probleem; er zijn verschillende systemen die je in kunt zetten voor mediations. Natuurlijk is niet iedereen even technisch aangelegd, maar met wat hulp en uittesten zou het moeten lukken.

De vraag is echter of zo’n gesprek via een technisch hulpmiddel ook kwalitatief vergelijkbaar is met een gewoon mediationgesprek. Kun je de normen van de MfN op deze manier borgen?

Zelf ben ik sceptisch.

Als mediator haal je veel informatie uit de lichaamstaal van de deelnemers aan de mediation. Dat wordt toch bemoeilijkt met zo’n schermpje dat niet veel meer toont dan het gezicht van de deelnemers. Subtiele signalen die je afleidt uit lichaamshouding gaan daarmee verloren. Daardoor kun je veel minder peilen of een deelnemer zich voldoende op zijn gemak voelt en hoe deze staat tegenover de andere deelnemers en jou.

Bij grotere groepen zijn bovendien alleen de meest aan het woord zijnde deelnemers in beeld. De andere deelnemers verschijnen niet. En het is juist jouw taak als mediator om in de gaten te houden hoe iedere deelnemer reageert op hetgeen een ander juist naar voren gebracht heeft.

Daarbij is het gemakkelijker om, als het te dichtbij komt, de camera uit te zetten of de vergadering te verlaten. Veel gemakkelijker dan wanneer je aanwezig bent tijdens een gewoon mediationgesprek. Zit je fysiek bij elkaar en zit iemand er doorheen, dan kun je als mediator altijd nog een caucus (een op een gesprek) toepassen.

Maar het grootste probleem vind ik toch de vertrouwelijkheid. Wie is er – zonder dat je dat weet – nog meer aanwezig bij de individuele deelnemers en luistert buiten beeld mee? Als mediator kun je nog zo aangeven dat dat niet de bedoeling is, maar je kunt het niet meer borgen.

Al met al ben ik geen fan van digitale mediation. En ik moet toegeven, het hoeft ook niet. Want wij hebben ruime kantoorfaciliteiten die het mogelijk maken om ook groepen te ontvangen en de 1,5 meter eis en andere veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Een gelukkige omstandigheid, want terugkomen of pas starten na de lockdown is echt geen optie.

Benieuwd naar wat mediation voor jou kan betekenen – ook in coronatijd? KLIK HIER voor meer informatie.

Patricia Joosten
MfN Registermediator

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten