In de regel worden fosfaatrechten bij een overdracht met 20% gekort. Dit is het geval als fosfaatrechten op een ander KVK-nummer worden geregistreerd. Er zijn echter een aantal uitzonderingen.
In de regel worden fosfaatrechten bij een overdracht met 20% gekort. Voor RVO is er sprake van een overdracht als de fosfaatrechten op een ander KVK-nummer worden geregistreerd. Er geldt een uitzondering op de korting voor overdrachten naar personen die maximaal tot in de 3e graad bloed- of aanverwant zijn. Ook geldt een uitzondering bij een overdracht in het kader van erfopvolging. Daarnaast worden fosfaatrechten niet gekort als een natuurlijk persoon deze ‘meeneemt’ naar een ander bedrijf (KVK-nummer). Bij ‘lease’ geldt tweemaal een korting van 20%, tenzij er sprake is van ‘heen- en teruglease’ binnen hetzelfde kalenderjaar. Bij de overdracht van of naar een BV of een inbreng middels een personenvennootschap wordt altijd gekort. Arvalis-adviseur Marion Wouters licht e.e.a. toe.
Overdracht: naar ander KVK-nummer
Er is sprake van een overdracht wanneer de fosfaatrechten overgeschreven worden naar een ander KVK-nummer. Dit geldt zowel bij de overdracht naar een reeds bestaand KVK-nummer als naar een nieuw KVK-nummer. Ook bij een vorming van een nieuw bedrijf (bijvoorbeeld het oprichten van een samenwerkingsverband) ontstaat een nieuw KVK-nummer en is er sprake van een overdracht. Het toetreden van een maat, vennoot of BV aan een reeds bestaand samenwerkingsverband wordt niet als een overdracht gezien. Het KVK-nummer blijft dan immers hetzelfde.
Inbreng personenvennootschap; ook korting
Onlangs heeft RVO aangegeven dat, indien een bestaande personenvennootschap (maatschap, vof of CV) als vennoot toetreedt tot een andere personenvennootschap, altijd een korting wordt opgelegd op de over te dragen fosfaatrechten. Ook als er sprake is van bloed- of aanverwantschap (tot de derde graad) tussen natuurlijke personen in beide personenvennootschappen of wanneer één of meer personen in beide vennootschappen deelnemen. De reden hiervoor is dat RVO onderscheid maakt in personenvennootschappen en natuurlijke personen uit deze vennootschappen. Overdracht zonder korting kan alleen indien de natuurlijke persoon zelf als (directe) vennoot toetreedt.
Samenwerking
Een samenwerking tussen veebedrijven met fosfaatrechten kan voordelen opleveren voor alle partijen, zeker als er naast fosfaatrechten ook grond, gebouwen en arbeid worden ingebracht. Wilt u duurzaam gaan samenwerken met een collega-veehouder? Dan is het aanbevelenswaardig om goede afspraken te maken en deze ook vast te leggen. Niet alleen voor de samenwerkingsperiode, maar ook voor de te regelen zaken bij het einde van de samenwerking. Als beide partijen dit wensen kan er ook een koopoptie voor de fosfaatrechten en/of onroerende zaken voor de voortzetter worden opgenomen.
De belangen bij een samenwerking én inbreng van fosfaatrechten zijn groot. Bovendien moet er heel wat geregeld en besproken worden. De adviseurs van Arvalis hebben hier ervaring in en kunnen u hierbij behulpzaam zijn.