Vanuit de overheid wordt gestimuleerd om niet alleen meer duurzame energie te produceren en af te nemen, maar ook binnen het bedrijf het verbruik te kunnen besparen.
Bij RVO moet dit middels de zogenaamde Energiebesparingsplicht. Elk bedrijf dat meer dan 50.000 kWh/jaar stroom verbruikt of 25.000 m3/jaar gas moet ten minste de informatieplicht invullen. Bij meer dan 170.000 m3 gas moet ook de onderzoeksplicht worden ingevuld. Dit betreft vaak glastuinbouwbedrijven. Een lijst met specifieke maatregelen wordt gehanteerd om deze besparing te realiseren. Zie voor meer informatie de website van RVO.
Deze registratie had officieel al ingediend moeten zijn, namelijk uiterlijk 31 december 2023. Mocht dit nog niet gedaan zijn, dan is het zaak dit zo snel mogelijk te doen. In dit artikel zal toegelicht worden welke maatregelen relevant zijn voor specifiek de plantaardige sector (akkerbouw, fruitteelt, vollegrondteelt). Dit gaat zowel om maatregelen binnen deze regeling, maar ook nieuwe technieken.
Bij de opslag van producten is veel verbruik in de nazomer, herfst met doorloop tot soms zelfs mei of juni. Bij het koelen van ruimtes komt warmte vrij. Meestal wordt die warmte direct afgevoerd naar buiten of elders. In het geval dat de aanzuiglucht in contact staat met de warmte luchtafvoer verlaagt dit de efficiëntie. Door de opstelling te verplaatsen of een afvoerkanaal te realiseren kan dit verholpen worden. Hetzelfde geldt voor de toevoer van lucht bij een compressor. Bedrijven die perslucht gebruiken voor gereedschap zoals snoeischaren kunnen overwegen om over te schakelen op elektrisch aangedreven gereedschap. Een andere genoemde maatregel is het plaatsen van een automatische roldeur. Dit beperkt warmte of koudeverlies wanneer er veel transportbewegingen zijn.
Bedrijfsmatig kan inzichtelijk gemaakt worden hoe stroom afname en opwek zich verhouden door de dag heen. Op basis hiervan kan bepaald worden in welke inkoopvoordeel van stroom een accupakket kan opleveren.
Nieuwe technieken doen ook hun intreden. Een voorbeeld hiervan is het gebruikmaken van een koelvloeistofbuffer. Hierbij wordt de koelvloeistof van een koelmotor tot een laag niveau gekoeld tijdens hoge productie van stroom. Wanneer de productie lager is, bijvoorbeeld in de nacht, kan de koelvloeistof warmte opnemen zonder dat daar veel extra stroom bij nodig is.
Heeft u vragen over de energiebesparingsplicht of wilt u meer weten over besparingsmaatregelen die relevant zijn voor uw bedrijf, neem dan contact op met een van onze adviseurs.
Adviseur Sam Wisse, sam.wisse@arvalis.nl, 06 21 23 25 99
Adviseur Danny Vermeulen, dvermeulen@arvalis.nl, 06 14 66 98 86
Adviseur Kamiel Bartels, kbartels@arvalis.nl, 06 51 95 00 94