De energiemarkt is nog steeds volop in beweging, wat het maken van de juiste keuze bij een aflopend energiecontract ingewikkeld maakt. Danny Vermeulen, adviseur bij Arvalis, geeft tips in dit artikel.
In de energiemarkt spelen diverse actuele onderwerpen. Wat gaat er gebeuren als de saldering voor kleinverbruikers vanaf 2027 wordt afgeschaft? Zijn terugleverkosten ook voor mij van toepassing? En hoe om te gaan met netcongestie?
De energieprijzen zijn het afgelopen jaar redelijk stabiel gebleven, maar nog steeds ongeveer tweemaal zo hoog dan vijf jaar geleden. Door internationale spanningen is de verwachting dat dit voorlopig ook zo zal blijven.
Vast energiecontract
Diverse leveranciers bieden weer vaste energiecontracten aan voor elektriciteit en/of gas, waaronder contracten voor bijvoorbeeld drie jaar. Een vast energiecontract biedt zekerheid, omdat op basis van het verwachte jaarverbruik ook de jaarkosten bepaald kunnen worden, die tussentijds niet wijzigen.
Variabel energiecontract
Bij een variabel energiecontract wijzigen de tarieven normaal gesproken twee keer per jaar, meestal op 1 januari en 1 juli. Door de sterke prijsschommelingen in 2022 hebben veel leveranciers deze tarieven dat jaar echter vaker aangepast, soms zelfs maandelijks. Een variabel energiecontract biedt de zekerheid van een stabiele prijs gedurende ten minste één maand. Bij een wijziging moet de leverancier dit minimaal 30 dagen van tevoren aankondigen.
Stijgende of dalende prijzen op de groothandelsmarkt kunnen invloed hebben op een eventuele aanpassing van het variabele tarief.
Dynamisch energiecontract
Naast vaste en variabele energiecontracten is er ook het dynamische energiecontract. Hierbij is het daadwerkelijke verbruik per uur voor elektriciteit gekoppeld aan de uurprijzen op de spotmarkt gedurende die dag. Voor gas blijft de uurprijs gelijk van 6:00 uur vandaag tot 6:00 uur de volgende ochtend.
Een dynamisch energiecontract brengt risico’s met zich mee, omdat prijzen per dag en zelfs per uur sterk kunnen variëren. Dit contract moet dan ook passen bij zowel de onderneming als het verbruiksprofiel. Naast de kale prijs per kWh of m³ rekent de leverancier een opslag/afslag per kWh of m³. Afhankelijk van het type aansluiting kunnen hier ook onbalanskosten bijkomen, die bij vaste energiecontracten al in de prijs verwerkt zitten.
Saldering
De overheid is van plan om de saldering vanaf 2027 volledig af te schaffen. Nu mogen kleinverbruikers (tot en met 3x80Á) nog de volledige teruglevering salderen tegen de afname, ongeacht op welk moment van de dag en het jaar dit plaatsvindt.
Zodra de saldering wordt afgeschaft, zal het optimaal benutten van eigen opgewekte stroom steeds belangrijker worden.
Momenteel worden hierover nog diverse vragen behandeld in de politiek, die hopelijk meer duidelijkheid gaan geven over wat kleinverbruikers vanaf 2027 mogen verwachten.
Terugleverkosten
Door de salderingsregeling moeten energieleveranciers de stroom die op goedkopere uren wordt teruggeleverd, verrekenen met afname die meestal tijdens duurdere uren plaatvindt. De hierdoor veroorzaakte kosten worden door leveranciers steeds vaker doorbelast aan de gebruiker. Iedere leverancier gaat hier weer anders mee om: de ene leverancier verhoogt bijvoorbeeld de vastrechtkosten met een vast bedrag, terwijl een andere een staffelmodel per teruggeleverde kWh hanteert. Deze verschillen maken het de moeite waard om hier goed naar te kijken.
Loopt je energiecontract binnenkort af en ben je benieuwd welke opties specifiek voor jouw bedrijf relevant zijn? Neem dan contact op met Danny Vermeulen via 06-14669886 of dvermeulen@arvalis.nl.