De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 20 januari een uitspraak gedaan die ingaat op meerdere aspecten van de Wet natuurbescherming. Jacqueline de Wit licht de gevolgen toe.
Voor de praktijk is van belang dat de Raad van State heeft gezegd dat er bij interne saldering geen vergunningplicht meer bestaat. Dit betekent dat indien een ondernemer een wijziging op zijn bedrijf wil doorvoeren, geen natuurvergunning is benodigd als per saldo geen toename van ammoniak depositie plaatsvindt op de Natura 2000-gebieden. In dat geval zijn namelijk geen significante gevolgen te verwachten voor Natura 2000-gebieden. Middels een voortoets kan hier inzicht in gegeven worden.
Het depositieplafond (stikstof) van een bedrijf wordt bepaald door de huidige natuurvergunning of, indien deze niet aanwezig is, de laagst vergunde stikstofdepositie sinds 1994, oftewel de referentiesituatie.
Concreet gevolg van de uitspraak is dat stikstofruimte op een en dezelfde locatie binnen het depositieplafond vergunningsvrij te gebruiken is, ook voor andere diersoorten of een andersoortig bedrijf.
De provincies zijn zich, naar aanleiding van deze uitspraken, aan het beraden hoe zij om willen gaan met lopende aanvragen, welke veelal deels of geheel betrekking hebben op intern salderen. Ook bestaan er nog vraagtekens bij de invloed van deze uitspraak op de toepasselijkheid van de provinciale beleidsregels bij intern salderen.
Tevens zal de vraag beantwoord moeten worden of het heffen van leges wel aan de orde is als er geen vergunningplicht meer bestaat. Hierover is het laatste dus zeker nog niet gezegd.
In de uitspraak is de Raad van State eveneens uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden voor provincies, ingevolge de Wet natuurbescherming en de Habitatrichtlijn, om reeds verleende en onherroepelijke natuurvergunningen in te trekken. Deze mogelijkheden zijn reeds aanwezig in de genoemde wetgeving. De Raad van State heeft nader geduid onder welke omstandigheden hiertoe kan worden overgegaan en welke beslissingsruimte de provincies hierbij hebben.
Het voert voor nu te ver om hier alle technische juridische ins en outs met u te bespreken. Mocht dit in uw situatie aan de orde zijn, dan kunt u hierover uiteraard contact met ons opnemen.
Wilt u weten wat de invloed van deze uitspraak is op uw bedrijf? Neem dan contact op met onze ROM-adviseurs of juristen.