Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
21 oktober 2020

Gevolgen nieuwe coronaregels voor multifunctionele landbouw

Het kabinet presenteerde vorige week de nieuwe maatregelen rondom het coronavirus. Deze maatregelen hebben consequenties voor boeren en tuinders. Bijvoorbeeld ondernemers in de MFL.

Door de strengere maatregelen, die per 14 oktober gelden, worden MFL ondernemers genoodzaakt hun activiteiten aan te passen. Vooral ondernemers met groepsaccomodaties, vergaderlocaties en sport en spel worden geraakt.

Recreatie
Er is een onderscheid gemaakt tussen dag- en verblijfsrecreatie. Dagrecreatie wordt ontmoedigd. Daarnaast dienen alle horecapunten gesloten te zijn.

Verblijfsrecreatie mag, met maximaal vier personen óf één huishouden. Kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd. Het kabinet heeft opgeroepen reizen zo veel mogelijk te beperken. Veel groepsaccomodaties zien boekingen uit hun agenda verdwijnen. Ook boekingen voor B&B’s liggen vrijwel stil. Dat gasten niet zomaar ergens naartoe kunnen of uit eten kunnen gaan speelt hierbij een rol. Daarnaast zijn veel boekingen voor vakantiehuizen geannuleerd door de Belgische en Duitse gasten die normaal in deze periode komen.

Vergaderlocaties
Voor vergaderlocaties is een onderscheid gemaakt tussen locaties met en zonder horecavergunning. De locaties met horecavergunning moeten de locatie of het gedeelte met de horecavergunning sluiten. De locaties zonder horecavergunning mogen maximaal 30 personen ontvangen, waarbij 1,5 meter afstand gewaarborgd moet worden en mensen een vaste zitplaats hebben. Omdat het kabinet heeft opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, ontvangen veel vergaderlocaties annuleringen en vrijwel geen nieuwe boekingen.

Boerderijeducatie
Boerderijeducatie Nederland heeft geadviseerd alle activiteiten te staken voor in ieder geval de komende vier weken. Dit omdat er geen groepen groter dan vier personen (inclusief de educatieboer) op een thuislocatie aanwezig mogen zijn. De educatieboerderij geldt niet als doorstroomlocatie (zoals bijvoorbeeld monumenten of musea).

Boerderijwinkels
Boerderijwinkels kunnen open blijven. Er is wel extra aandacht voor maatregelen, zoals deurbeleid en mondkapjes. Het advies om een mondkapje te dragen geldt voor zowel personeel als klanten. Veel winkels hebben sinds de start van de coronacrisis hun omzet zien stijgen, onder andere doordat mensen de drukte in supermarkten willen mijden en meer behoefte hebben aan producten van ‘dichtbij’. Omdat de horeca moet sluiten en toerisme terugloopt, lopen winkels die normaal aan horeca of toerisme leveren inkomsten mis.

Zorglandbouw
Het verlenen van zorg op zorgboerderijen kan door blijven gaan. Een deel van de cliënten (ongeveer 10 procent) die gebruiken maken van dagbesteding op de zorgboerderij blijft thuis vanwege verkoudheidsklachten, angst op besmetting, wachten op testen of omdat het niet mag van hun woonlocatie. Als er sprake is van een besmetting wordt de locatie voor in ieder geval twee weken gesloten. In de zorglandbouw wordt druk op het personeel ervaren door uitval van zieke of (elders) besmet geraakte medewerkers.

Agrarische kinderopvang
De agrarische kinderopvang kan vooralsnog doorgang vinden. Hierbij geldt dat een kind dat verkouden is of andere coronaklachten heeft óf een huisgenoot met corona heeft, thuis moet blijven. Er wordt door de agrarische kinderopvang, net als bij de zorglandbouw, druk op het personeel ervaren door uitval van zieke of (elders) besmet geraakte medewerkers.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten