Het kabinet heeft onlangs de begroting en de plannen voor 2021 bekend gemaakt. De Werkgeverslijn land- en tuinbouw heeft in een aantal artikelen weergegeven wat dit betekent voor werkgevers.
Het kabinet kiest ervoor om niet te bezuinigen, maar juist te investeren. Enerzijds in een groot aantal maatregelen die de werkgevers ondersteunen om de coronacrisis door te komen. Anderzijds in belastingverlagingen en intensivering van uitgaven om de economie een duw in de rug te geven. Voor werkgevers is de beleidsagenda van het Ministerie van Sociale Zaken van belang. De belangrijkste beleidsprioriteiten zijn samengevat in de tabel op de website van de Werkgeverslijn.
Inmiddels weten we dat werkgevers die een voorschot voor de NOW 1.0 hebben ontvangen, vanaf begin oktober – UWV streeft naar 7 oktober – een verzoek in kunnen dienen om hun subsidie definitief vast te laten stellen. Hierbij wordt gekeken naar de daadwerkelijke omzetdaling in het eerste subsidietijdvak (maart, april en mei 2020). Afhankelijk daarvan wordt de subsidie aangevuld.
Het kan ook zijn dat het bedrijf het beter heeft gedaan dan verwacht en dat het omzetverlies lager is dan begroot. Als het vastgestelde subsidiebedrag lager is dan het verstrekte voorschot, moet er subsidie worden terugbetaald. Het subsidiebedrag daalt ook als de loonsom is gedaald. Afhankelijk van de omvang van het ontvangen voorschot, dient de omzetdaling bevestigd te worden door een derde partij. Meer informatie hierover leest u op de website van de Werkgeverslijn.
Premiepercentages sociale verzekering 2021
Het Ministerie van SZW heeft de premiepercentages voor de sociale verzekering bekend gemaakt. Een groot aantal premies blijft gelijk of daalt licht. Alleen de Aof-premie en de premie werkhervattingskas stijgen. De hoge en lage ww-premie, die gekoppeld zijn aan het type dienstverband, worden iets lager.
Bekijk het overzicht van alle premies in 2021 op de website van de Werkgeverslijn.
Geen hoge ww-premie in 2020 bij veel overwerk
Onlangs heeft het kabinet besloten dat de hoge ww-premie voor werknemers met een vast contract, die dit jaar meer dan 30 procent overwerken, niet geldt in 2020. Het besluit is genomen op verzoek van de Stichting van de Arbeid, omdat dit onwenselijke gevolgen heeft voor bedrijven in sectoren waar overwerk vanwege de coronacrisis juist nodig is.
In de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is bepaald dat werkgevers voor werknemers met een vast contract een lage ww-premie betalen en voor werknemers met een tijdelijk contract een hoge ww-premie. Als werknemers met een vast contract in een kalenderjaar meer dan 30 procent overwerken, is de hoge ww-premie met terugwerkende kracht alsnog van toepassing.
Lees hier het besluit en het kennisdocument over toepassing van de hoge en lage ww-premie van het Ministerie van SZW.
Meer informatie
Altijd als eerste op de hoogte zijn van belangrijk nieuws voor werkgevers in de agrarische sector? Meld u zich dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief van de Werkgeverslijn.