Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
26 januari 2021

Grondeigenaren in Weert en Nederweert zelf aan de slag met (kavel)ruilplan

Eind vorig jaar werd duidelijk dat een kavelruil in het buitengebied van Weert en Nederweert kansrijk is. Omdat niet alle partijen het risico mee wilden dragen, is voor een bijzondere opzet gekozen.

Uit de draagvlakonderzoeken voor het opstarten van een kavelruil in het buitengebied van Weert en Nederweert bleek: een kavelruil is kansrijk, maar niet zonder (financieel) risico. De LLTB heeft de betrokken partijen binnen Platteland in Ontwikkeling (PiO) Weerterland daarom verzocht dit risico mee te dragen.

De draagvlakonderzoeken voor het opstarten van een kavelruil in Weert en Nederweert zijn met meerdere bijeenkomsten in juli 2020 door de aangemelde deelnemers afgesloten. Ruim 90 grondeigenaren hebben zich aangemeld, die samen meer dan 800 hectare grond inbrengen voor ruiling. Tijdens de afsluiting van de draagvlakonderzoeken is ingezoomd op de toedelingswensen van de aangemelde deelnemers.

De LLTB, initiatiefnemer van de kavelruil, heeft vervolgens de betrokken partijen binnen PiO Weerterland verzocht het (financieel) risico mee te dragen. Vijf van de zes partijen onderschrijven inmiddels het belang van de kavelruil voor een gezonde en sterke agrarische sector in Weert en Nederweert en het realiseren van andere doelen binnen het project.

De LLTB betreurt het dat niet alle stakeholders zich hebben verbonden en mee het risico dragen, maar wenst in het belang van haar leden desondanks te starten met de uitvoering van de kavelruil. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Europese Unie en de provincie Limburg.

Andere opzet
De opzet van de kavelruil is wezenlijk anders dan grondeigenaren wellicht gewend zijn uit voorgaande kavelruilprojecten. De deelnemers maken dit keer zelf een ruilplan. Dit doen zij tijdens één of meerdere ruilsessies, waarbij ze ondersteund worden door projectleiders van Arvalis en het Kadaster.

Deelname aan de kavelruil is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Iedere deelnemer brengt één of meerdere percelen grond in en probeert door ruiling zijn toedelingswensen te realiseren. Gemeenten, provincie, waterschap en terreinbeheerders kunnen eveneens deelnemen in het ruilproces, waardoor kavelruil een bijdrage kan leveren aan de doelen en/of opgaven binnen PiO Weerterland. Het beschikken over vrije grond is een cruciale voorwaarde om een kavelruil succesvol te doorlopen. De LLTB waardeert de voorlopige inbreng van gronden door de provincie Limburg om het ruilproces zo goed mogelijk te faciliteren

Belangrijk voor het slagen van het ruilproces is het bewaken van de voortgang en het hanteren van een doorlooptijd van maximaal één jaar. De ervaring leert namelijk dat een strakke planning ten goede komt aan het verloop van het ruilproces. Mits de coronamaatregelen het toelaten, worden de ruilsessies gehouden in maart en mei 2021. De deelnemers worden hierover op de hoogte gehouden.

Achter de schermen wordt momenteel gewerkt aan kaartmateriaal, waarop per deelnemer de voor ruiling beschikbare percelen worden gemarkeerd. Deze kaart vormt de basis voor het verdere ruilproces.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten