Thijs Tacken zorgt er als mediator voor dat partijen bij onenigheid met elkaar in gesprek blijven. In situaties met een gespannen sfeer, wordt vaker gezegd: "Ik ga zeggen waar het op staat."
Het is een quote die Thijs altijd erg intrigeert. “Wat zeg je dan, als je zegt waar het op staat? En hoe zeg je dat?”
Thijs deelt twee voorbeelden met ons:
In een gesprek over een samenwerking reageerde de zoon als volgt in de richting van de vader over diens investeringsbereidheid: “In dit bedrijf is de laatste 10 jaar al veel te weinig gebeurd. Steeds worden initiatieven van mijn kant tegengehouden en zo krijg ik geen levensvatbaar bedrijf naar de toekomst. Wij staan stil en iedereen gaat vooruit. Alle ideeën die ik opper worden de kop ingedrukt en niks is goed. Het moet maar eens stoppen dat jij alles tegenhoudt.”
In een ander gesprek ging het over een soortgelijke problematiek waarbij de beoogde opvolger als volgt in de richting van zijn vader spreekt: “Ik vind het moeilijk worden. Ik zie dat wij bepaalde stappen niet zetten die naar mijn mening wel nodig zijn om straks een levensvatbaar bedrijf over te kunnen nemen. Daar heb ik zorgen over en ik vraag me af hoe het verder moet naar de toekomst toe.”
Zeggen waar het op staat wordt vaak geassocieerd met het geven van duidelijkheid. De twee voorbeelden geven aan hoe verschillend die duidelijkheid eruit kan zien. In de eerste situatie uit de zoon vooral zijn frustratie, en dan met name ten opzichte van vader die in zijn ogen de oorzaak is van de problemen. In de tweede situatie spreekt de opvolger zijn zorgen uit over de toekomst.
In beide situaties wordt gezegd waar het op staat. In het ene geval is er echter een heel ander gesprek nodig dan in het andere geval. In beide situaties is het zaak om hoe dan ook met elkaar in gesprek te blijven op een respectvolle manier naar elkaar toe. Heeft u hier hulp bij nodig, neem dan contact op met een van de mediators bij Arvalis.