Na een strijd van vijf jaar lukte het Jan van Esch een vrijloopstal te bouwen volgens het concept van de Koeientuin. Adviseur Paul Balemans ondersteunde de ondernemer bij het totale proces.
Melkveehouder Jan van Esch uit het Brabantse Heukelom zag van begin af aan toekomst in de innovatieve Koeientuin. ‘In mijn beleving is dit concept met het scheiden van de mest bij de bron de toekomst’, zegt hij. Niet alleen omdat het de ammoniakemissie sterkt vermindert, maar ook omdat er in zijn omgeving veel vraag is naar urine en vaste mest.
De Koeientuin is een vrijloopstal waarin de koe haar natuurlijke gedrag kan volgen, met veel ruimte, natuurlijk groen en een innovatieve vloer die zorgt voor scheiding van meststromen bij de bron. Bij de ontwikkeling ervan stond als eerste vraag centraal: wat wil de koe? Andere vragen waren: wat wil de samenleving en wat wil de melkveehouder?
Het stalconcept had een lange aanlooptijd. Dat kwam vooral door onbekendheid erover bij de overheden, die volgens Van Esch geen vertrouwen hadden in mestscheiding bij de bron. Daardoor haakten veehouders af. In het Gelderse Groenlo is een proefstal gebouwd.
De Brabantse melkveehouder hield vol. Hij bouwt nu de Koeientuin 2.0. Paul Balemans, adviseur van Arvalis op het vlak van omgevingsvergunningen en bedrijfsontwikkeling, heeft Jan, Ingrid en Arjan vele jaren mogen begeleiden in dit traject en hierbij alle vergunningen en ruimtelijke toestemmingen uiteindelijk voor elkaar kunnen krijgen. Het begon allemaal met een proefstal aanvraag die geweigerd werd, waarna er nog vele hobbels genomen moesten worden. Nieuwe Oogst schreef er onlangs een artikel over. Je leest dit artikel HIER.