Peter van Meijel over Arvalis
Peter van Meijel is de eigenaar van een leliebollenkwekerij in Noord-Limburg. Na een bedrijfsverplaatsing in 2009, verdubbelde hij zijn bedrijf in omvang in tien jaar tijd. Arvalis stond hem bij.
Over Peter van Meijel Agri- en Leliecultuur
Na vele jaren ‘geboerd’ te hebben op het huidige glastuinbouwgebied Siberië, verhuisde Peter van Meijel – geboren en getogen in Maasbree – zijn leliebollenkwekerij in 2009 naar de ‘Eerselsberg’. In kilometers werd misschien geen grote afstand afgelegd, maar emotioneel wel. “In verband met de doorontwikkeling van het glastuinbouwgebied Siberië op onze toenmalige bedrijfslocatie, viel vrijwel ons hele bedrijf ineens in een nieuwe bestemming,” vertelt Peter. “Het doet toch wat met je als je ouderlijk huis en bedrijf waar je jarenlang ziel en zaligheid in gestoken hebt, tegen de vlakte gaat. Gelukkig kon ik toen ook al rekenen op de deskundige ondersteuning van Arvalis om me door dit traject heen te loodsen.”
Peter stapte in de jaren ’90 in de maatschap van zijn vader. Samen hadden ze 1300 vleesvarkens, asperges, een akkerbouwtak en kweekten ze lelies. “De grond is hier perfect voor het opkweken van lelies,” vertelt Peter. Het begon als alternatief om iets naast de akkerbouw te hebben, maar groeide uit tot hoofdactiviteit. “We zitten nu 10 jaar op onze nieuwe locatie en in die tijd zijn we in omvang verdubbeld.” Met deze groei is Peter content. “De druk op de grond is in onze regio erg groot. Ik heb dan ook geen bijzondere groeiplannen meer op dit moment.”
De weg van leliebol naar lelieplant in de winkel is er een van vele jaren. Dat maakt ook dat er niet veel nieuwe partijen deze markt betreden. Het duurt pakweg vijf jaar voordat een leliebol uitgegroeid is tot een verkoopbare plant. Dat maakt investeren in dit product risicovol. In vijf jaar tijd kan er namelijk veel veranderen.
Peter werkt samen met een tweetal partners uit Noord-Holland voor wie hij de leliebollen opkweekt. “De bollen gaan in het voorjaar hier de grond in, in het najaar halen we ze er weer uit. Onze partners sorteren ze weer uit en vervolgens gaan de bollen veelal naar het buitenland. Japan is bijvoorbeeld een echt lelieland.” Lelies gedijen bijzonder goed op zandgrond. “Bovendien is het hier gemiddeld anderhalve graad warmer dan in Noord-Nederland, wat de energie van de leliebol ten goede komt. Vandaar dat veel bollen in deze regio opgekweekt worden.”
Arvalis als buitengewoon partner
In veel belangrijke ontwikkelingen die het bedrijf van Peter doormaakte, heeft Arvalis een rol gespeeld. “Toen de projectontwikkelaar langskwam om onze locatie op te kopen, zaten we al om tafel met de adviseurs van Arvalis om de overname van de maatschap te regelen. De hele procedure van verkoop tot aankoop en start nieuwbouw werd vervolgens in goede banen geleid door de makelaars.”
Ook toen het bedrijf na de verplaatsing in een groeifase terecht kwam, viel Peter regelmatig terug op de adviseurs van Arvalis. “Agrarische bedrijven worden steeds groter. Hierdoor komt er als ondernemer steeds meer op je af. En wat er op je afkomt wordt steeds complexer. Je hebt de tijd en de kennis niet om alles zelf te doen. Dan is het fijn dat je terug kunt vallen op een partner die je helpt met het maken van de juiste keuzes.”
Onlangs legde Peter 628 zonnepanelen op zijn dak. “Zelf had ik weinig gevoel bij het rendement van een dergelijk project. Vandaar dat ik Arvalis inschakelde om mee te denken over de mogelijkheden en terugverdientijd van een investering in zonnepanelen. Met behulp van de SDE-regeling hebben we uiteindelijk het gewenste resultaat weten te bereiken.” Het ging Peter echter niet alleen om de financiën. “Ik vind het gewoon belangrijk om als ondernemer te investeren in duurzaamheid. Je bent toch niet alleen op deze aarde.”
Danny Vermeulen is adviseur bij Arvalis en gespecialiseerd in energievraagstukken. Hij heeft Peter ondersteund bij de subsidieaanvraag, het offertetraject en de exploitatiebegroting. “Als het om zo’n grote investering gaat, is het belangrijk om kritisch te kijken naar leveranciers en het best passende aanbod. Een klein verschil kan met deze volumes al van behoorlijke invloed zijn.”
Daarnaast controleert Danny de jaarlijkse subsidievaststelling, zorgt hij voor een passend energiecontract en verzorgt hij waar mogelijk de teruggaaf van de energiebelasting. “De SDE is een productiesubsidie. Het is belangrijk om goed te controleren of de vaststelling correspondeert met de daadwerkelijke productie. Het gaat om een stukje ontzorgen, en zekerstellen dat we geen ‘geld’ laten liggen.”