Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
13 januari 2022

Klimaatdoelen integraal aanpakken

Om de klimaatdoelen te realiseren, is het meerjarenonderzoeksprogramma ‘Integraal Aanpakken’ opgestart. LLTB en ZLTO organiseerden op 16-12 een webinar hierover voor gemeenten en omgevingsdiensten.

Het onderzoeksprogramma omvat onderzoek naar meten, reduceren en monitoren van zowel methaan- als ammoniakemissies van veehouderijbedrijven.

Onderzoeksprogramma Integraal Aanpakken

De integrale benadering betekent dat het hele bedrijf in samenhang wordt bezien in het kader van ammoniak- en methaanemissie. Het doel is om emissiereducerende technieken en (management)maatregelen te ontwikkelen, te demonstreren en te communiceren. De grootste uitdaging bestaat echter uit hoe we deze technieken en maatregelen succesvol kunnen implementeren in de praktijk.

ZLTO en LLTB organiseerden op 16 december 2021 een webinar voor gemeenten en omgevingsdiensten. Innovatiepark “de Vlier” deed de aftrap.

Beleid en vergunningverlening

Veehouderijbedrijven ervaren in de praktijk immers dat beleid en vergunningverlening een belangrijke impact hebben op het kunnen toepassen van innovatieve technieken en maatregelen. De huidige vergunningensystematiek is gebaseerd op voorgeschreven ‘middelen’ (systemen) die toegepast mogen worden om emissies te verlagen, waarbij nauwelijks ruimte is voor nieuwe innovatieve systemen. En als veehouders hier toch mee aan de slag willen, gaat dit gepaard met ingewikkelde procedures en hoge meetkosten.

Innovatiepark de Vlier

Om deze situatie te doorbreken, is het toepassen van een zogenaamde ‘doelvergunning’ een mogelijkheid. Deze optie is besproken tijdens een webinar dat ZLTO en LLTB op 16 december organiseerden. 76 mensen hadden zich hiervoor aangemeld. Tijdens het webinar is, na een inleiding over het programma Integraal Aanpakken, een toelichting gegeven op het initiatief ‘Innovatiepark De Vlier’ uit Deurne door projectleider Jos van Gastel.

Middels dit initiatief willen vijf varkenshouders via ondergrondse pijpleidingen op een centrale locatie alle mest volledig zuiveren en het water dat hierbij vrijkomt gebruiken om de mestkelders periodiek te spoelen. Het ‘mestwater’ gaat dan telkens via de pijpleidingen naar de centrale zuivering en het water wordt telkens weer teruggezet; een varkenstoilet! In combinatie met enkele managementmaatregelen realiseren zij hiermee naar verwachting een emissiereductie van 90% methaan en 85% ammoniak.

Doelvergunning

Om dit te kunnen realiseren wil Innovatiepark De Vlier een doelvergunning, met daarin opgenomen maximale emissieplafonds in combinatie met een monitoringssysteem waarmee de werkelijke emissies inzichtelijk worden gemaakt. In het kader van de crisis- en herstelwet is hiervoor beleidsruimte gemaakt door het ministerie van LNV. Fred Stouthart (namens de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant) en Marcel van de Heijden (namens de gemeente Deurne) hebben tijdens het webinar een route toegelicht die gevolgd kan worden om tot de gevraagde doelvergunning te komen.

Na de discussie die hierop volgde, kunnen we concluderen dat deze route perspectief biedt en deze ook nader uitgewerkt gaat worden. Hiermee kan Innovatiepark De Vlier in samenwerking met gemeente Deurne, de omgevingsdienst en de provincie Brabant een mooi voorbeeld worden van het toepassen van de doelvergunningenystematiek. Deze systematiek kan de implementatie van innovatieve technieken en maatregelen op veehouderijbedrijven in een flinke stroomversnelling brengen, waarmee de veehouderijsector de gestelde doelen kan bereiken op een wijze die past bij de huidige praktijk.

Binnenkort komt er een soortgelijke bijeenkomst met provinciale statenleden en beleidsmedewerkers. Daarnaast wordt de pilot uitgewerkt. Indien u op de hoogte gehouden wil worden, kunt u zich alvast aanmelden door een mail te sturen naar wlemmers@lltb.nl.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten