Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Mediation

In de praktijk blijkt dat bemiddeling door een Arvalis-mediator in meer dan 75% van de gevallen, leidt tot een overeenkomst. In familiekwesties is dit zelfs in meer dan 90% het geval.

Overal waar mensen samenleven en samenwerken ontstaan er verschillen van inzicht, misverstanden en meningsverschillen. Als die niet goed besproken of uitgesproken worden, leidt dit tot conflictsituaties. Conflictsituaties waarin de verwijdering tussen  partijen steeds groter wordt, de standpunten verharden en de communicatie verslechtert. Denk in zakelijk verband aan conflicten met gemeente en overheid, met buren, maar ook met werknemers of familie.

Escalatie, machtsstrijd en een gang naar de rechter heeft ingrijpende gevolgen voor alle betrokkenen. Als de rechter er aan te pas moet komen, is van samenwerking of van leefbare verhoudingen al vaak geen sprake meer.

Maar vaak  zijn de betrokkenen niet bij machte de oplossing te vinden, omdat ze te emotioneel betrokken zijn:

  • Want wie begint er…
  • En hoe open je het gesprek…
  • En, waar ging het nu ook alweer precies over…

Hulp van een onpartijdige derde, een ‘mediator’, kan daar verandering in brengen. Een mediator helpt de partijen om samen een oplossing te bereiken. Als gezamenlijk overeenstemming gevonden wordt, is de bereidheid bij partijen om de afspraken uit te voeren ook nog veel groter dan bij een van buitenaf opgelegde ‘oplossing’, bijvoorbeeld door een rechterlijke uitspraak. Het is immers hun eigen oplossing.

GA VOOR DE BESTE OPLOSSING

Bij Arvalis werken MfN registermediators die juridische kennis en kennis over onderhandelen en conflictsituaties, combineren met kennis van de agrarische sector. Door deze unieke combinatie en jarenlange ervaring spreken zij de juiste taal. Zorg dat een conflict niet uit de hand loopt door op tijd een mediator in te schakelen.

WAT HOUDT MEDIATION IN?

Een mediator helpt eerst om de communicatie tussen partijen te herstellen, zodat er weer gesprek en onderhandeling mogelijk is. De mediator hanteert hierbij een methode die partijen helpt om niet te onderhandelen vanuit standpunten, maar vanuit de belangen achter die standpunten: wat vindt ieder nu écht belangrijk. Bovendien helpt dat om de focus op de toekomst te richten.

Andere belangrijke kenmerken van conflictbemiddeling door een mediator zijn de vrijwillige deelname en de geheimhouding van alle partijen. Zo ontstaat er ruimte om gezamenlijk te zoeken naar (soms creatieve en verrassende) oplossingen.

Steeds vaker worden persoonlijke en zakelijke kwesties met behulp van een mediator opgelost.

VOOR WELKE SITUATIES

Conflictoplossing met behulp van een mediator is geschikt voor allerlei situaties waar meningsverschillen of conflicten kunnen optreden, zowel privé als zakelijk. Terreinen waar u een mediator voor in kunt schakelen zijn o.a.:

  • familiezaken, zoals bedrijfsopvolging, samenwerking, echtscheiding
  • zakelijke conflicten, bijvoorbeeld tussen zakenpartners of met gemeente of overheid

Voor vragen, neem contact op met

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten