Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
05 april 2023

Door te meten maak je andere keuzes

Als chemische gewasbescherming minder beschikbaar komt en de bemestingsruimte verder terugloopt, kan plantvoeding een belangrijke rol gaan spelen. Guido Schriever vertelt hoe dit zit.

Plantvoeding is niet alleen de basis voor een goede opbrengst maar ook de basis van plantweerbaarheid. Plantweerbaarheid wordt weer belangrijk  bij teruglopende beschikbaarheid van chemische gewasbescherming.

Een andere uitdaging voor de komende jaren is de teruglopende bemestingsruimte en om binnen de krappe bemestingsnormen toch een rendabele teelt organiseren.

Vanuit het project Duurzaam Schoon Grondwater (DSG) hebben we daarom in 2022 in de fruitteelt onderzocht hoe we hierop kunnen anticiperen. Er zijn diverse soorten metingen uitgevoerd op diverse appelpercelen:

  • Bodemscanning
  • Plaats specifiek grondmonsteranalyse
  • Bladsap analyses
  • Vrucht analyses
  • 0-90 metingen na de oogst

De 0-90 metingen verrasten ons nog het meest. In de fruitteelt wordt maar heel beperkt stikstof gestrooid (60-90 N per jaar/ha). Toch zagen we N-residu metingen van heel laag (30 N) tot redelijk hoog (250). Buiten dat dit kans geeft op uitspoeling, hebben in beide gevallen de fruittelers last van kwaliteitsproblemen. Een te hoog residu zorgt voor teveel groei en te weinig kleuring. Bij een te laag residu rijpt de appel te hard af en wordt hij geel. Ook hier zien we het belang van regelmatig meten om de voeding te optimaliseren.

Het voorjaar van 2023 hebben we weer op een aantal percelen een 0-60 meting genomen en wederom verraste de uitkomst ons: van boven de 80 N per ha tot beneden de 30 N per ha. Bij een geplande gift van 60N heeft dit wel best wel invloed op de uiteindelijke gift.

Uit het scannen en plaats specifiek meten kwam naar voren dat percelen op korte afstand in de rij kunnen veranderen in samenstelling van de grond. Vaak zie je pH veranderingen, andere OS gehaltes en andere gehalten aan elementen. Bij lagere pH (rond de 6 ) zie je een veel betere beschikbaarheid van sporenelementen. Als de OS toestand ook nog in orde is, zal het bodemleven ook voldoende sporenelementen vrij kunnen maken.

Dan lijkt alles in orde maar dan lopen bemestingsfouten in de weg en blokkeert een te hoge Kali en Mg-aanwezigheid de opname van Ca en andere sporenelementen. Op dat moment staat de uitgevoerde bemesting de kwaliteit en plantweerbaarheid wederom in de weg. Eigenlijk is de conclusie voor alle teelten dat we plantweerbaarheid kunnen verhogen en nitraat uitspoeling kunnen verlagen door meer te gaan meten.

 

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten