Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
30 augustus 2023

Online magazine ‘Methaan uit mest’ beschikbaar

Het magazine is ontwikkeld vanuit het project Integraal Aanpakken en behandelt de werkingsprincipes en mogelijke oplossingen om methaanemissie uit mest te verlagen (of juist te benutten).

In 2019 heeft het kabinet het Nationaal Klimaatakkoord gepresenteerd. Daarin staan diverse doelen opgesteld, waaronder ook voor de veehouderij. Het verlagen van zowel ammoniak- als methaanemissies is daar onderdeel van. Om de doelen voor deze sector te bereiken is een meerjaren-programma opgezet onder de naam ‘Integraal Aanpakken’, waar de LLTB onderdeel van is en Arvalis bij betrokken is in de uitvoering. Het programma heeft een online magazine gepubliceerd, genaamd ‘Methaan uit mest.

Koeien
Integraal Aanpakken is een programma dat gefinancierd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In Limburg nemen diverse veehouders aan dit programma deel. Het belangrijkste doel van dit programma is om er achter te komen hoe ammoniak en methaan gereduceerd kan worden in de veehouderij op een manier die past binnen het boerenbedrijf.

Onderzoek
In het verleden is al veel onderzoek gedaan naar de werkingsmechanismen rondom het ontstaan van ammoniak, en daarmee het inzichtelijk krijgen van de handvatten om op eigen bedrijf emissies te reduceren. Maar methaanvorming, en de mogelijke oplossingen om methaanemissies te verlagen of juist te benutten, is minder bekend binnen de sector. Verschillende projecten, waaronder Proeftuin Natura 2000 en Proeftuin Veenweiden, hebben al veel praktische maatregelen via deze benaderingswijze voor ammoniak boven water gehaald.

Klimaatakkoord
Het gestelde Klimaatakkoord benadrukt om broeikasgassen in de landbouwsector te reduceren. Denk aan kooldioxide, lachgas en methaan. Bij deze laatste is de reductie het meest effectief, omdat methaan veel sneller uit de atmosfeer verdwijnt. Waar dit voor kooldioxide op duizenden jaren ligt en voor lachgas op honderden jaren, verdwijnt methaan binnen tientallen jaren uit de atmosfeer. Met het reduceren van methaanemissies is een groter en sneller effect te bereiken. Ook heeft methaan een grote impact in de totale klimaatvoetafdruk per kilo melk en vlees. Door methaanuitstoot in de veehouderij te verminderen, wordt de bijdrage van de veehouderij aan klimaatverandering dus relatief snel minder.

Programma Integraal Aanpakken is opgezet om de klimaatdoelen in de veehouderij te realiseren en heeft onlangs een online magazine ‘Methaan uit mest’ samengesteld. Klik hier om het magazine te bekijken.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten