Heb je een melding gedaan voor de Programma Aanpak Stikstof (PAS) tussen 2015 en 2019 en wil je die PAS-melding legaal houden? Dan moet je dit vóór 14 augustus 2020 aangeven bij RVO.
Wil je de melding niet legaliseren, bijvoorbeeld omdat je het project niet gaat realiseren of omdat je inmiddels een vergunning hebt? Ook dan moet je dit aangeven bij RVO. Op basis van alle aanmeldingen kijkt het ministerie welke stikstofruimte er nog nodig is om alle PAS-meldingen die aan de voorwaarden voldoen, te legaliseren.
“Ondernemers die een melding hebben gedaan, hebben inmiddels een mail ontvangen met het verzoek om informatie door te geven,” vertelt Ben Spreeuwenberg, adviseur bij ROBA Advies. “Heeft een adviseur dit verzoek namens de ondernemer gedaan, dan krijgen deze de mail. Ook in dat geval is het belangrijk dat de ondernemer contact opneemt met de adviseur, omdat het een algemene mail is, die niet gelinkt is aan een ondernemer of AERIUS-kenmerk behorende bij een PAS-melding.” Ben zet in dit artikel op een rij wat je moet doen als je de PAS-melding wel of juist niet wilt legaliseren:
Proces
In de mail wordt gevraagd of je voor de gemelde activiteit nog toestemming nodig hebt en wie de contactpersoon daarvoor is. Je kunt hierop reageren door een online formulier in te vullen vóór 14 augustus 2020. Op een later moment wordt om aanvullende gegevens gevraagd. Het is belangrijk om vóór 14 augustus te reageren omdat dit waarschijnlijk de enige mogelijkheid is om je PAS-melding te legaliseren.
Voorwaarden
Je PAS-melding kun je legaliseren als je voldoet aan een van de volgende voorwaarden:
- Het project is volledig gerealiseerd. De installaties, gebouwen en infrastructuur en dergelijke zijn gerealiseerd;
- Het project is nog niet volledig gerealiseerd, maar je hebt aantoonbaar stappen gezet met het oog op de volledige realisatie;
- Het project is nog niet begonnen, maar er zijn al wel aantoonbaar onomkeerbare, significante investeringsverplichtingen aangegaan.
Aanvullende gegevens
Als je hebt aangegeven dat je PAS-melding gelegaliseerd moet worden, wordt deze inhoudelijk bekeken en wordt om aanvullende gegevens gevraagd. Deze aanvullende gegevens bestaan onder andere uit:
- Een actuele depositieberekening conform de laatste inzichten, berekend met de meest recente versie van AERIUS;
- Bewijs dat de gemelde situatie op 29 mei 2019 was gerealiseerd of dat op dat moment aantoonbare stappen zijn gezet om deze te legaliseren;
- Bewijs dat de referentiesituatie uit de PAS-melding op de juiste wijze is bepaald (conform de toenmalige regelgeving).
Meldingen onder de drempelwaarde
Het verzoek om te reageren is alleen van toepassing op PAS-meldingen. Projecten die destijds onder de drempelwaarde vielen, waarbij enkel de berekening bewaard diende te worden, worden in een later stadium bekeken. Hier zal te zijner tijd meer informatie over worden verstrekt.
Heb je ondersteuning nodig om te bepalen of de door jou gemelde situatie in aanmerking komt voor legalisatie en welke aanvullende gegevens nodig zijn? Neem dan contact op met je adviseur bij ROBA Advies of Arvalis. Ook als je geen e-mail hebt ontvangen en Arvalis of ROBA de PAS-melding voor je gedaan heeft, spreken we je graag. We helpen je graag bij het legaliseren van je melding zodat je weer beschikt over een actuele vergunning voor je bedrijf.