Een bedrijfsuitbreiding was voor Slakwekerij Deliscious de ideale kans om de energiehuishouding te verduurzamen.
Met steun van de MEI-regeling en de MIA/Vamil-regeling investeerde het bedrijf in een WKO-systeem met bronnen, waardoor het gasverbruik met maar liefst 80% daalde naar 3 m³/m² per jaar. Ondernemer Roy Delissen is tevreden met deze besparing, al blijven de sterk gestegen elektriciteitskosten een uitdaging.
Deliscious Production uit het Limburgse Beesel teelt verschillende fijne slasoorten in kassen en in een zevenlaags klimaatcel. Het is een zeer moderne slakwekerij, die wordt geleid door de gedreven ondernemers Roy en Mark Delissen. De broers laten geen kans onbenut om met inzet van nieuwe technologie en hightech teeltsystemen jaarrond een stabiele, hoge productie van topkwaliteit te realiseren voor retailers in binnen- en buitenland. Hun groeiambities werden 14 jaar geleden vertaald in uitbreiding van het kassencomplex van 3,5 naar 5 ha voor slateelt op water. Tegelijkertijd werd er een klimaatcel gebouwd van 800 m2, die plaats biedt aan zeven teeltlagen. Boven iedere teeltlaag hangen LED-lampen, waardoor de planten 24/7 groeilicht ontvangen en de groeicyclus tot 30 dagen is teruggebracht.
Uniek product
“In de cel halen we met gemak tien teelten per jaar”, legt Roy Delissen uit. “Op jaarbasis telen we nu zo’n tien miljoen kroppen op kluitjes in water. Ze worden handmatig geoogst en gaan met wortelkluit en al verpakt naar de klant. Zo blijft de sla veel langer vers en daar heeft de consument best wat voor over. We zijn er trots op dat we hiermee een uniek product met meerwaarde kunnen leveren. Onze kas en vertical farm vullen elkaar perfect aan.”
Tien bronnen, drie warmtepompen
Vanwege de intensieve belichting in de klimaatcel komt daar meer warmte vrij dan er nodig is voor de teelt. Iedere teeltlaag is daarom uitgerust met 28 holle lamellen, waar continu koel water doorheen stroomt om de overtollige warmte te oogsten. Deze warmte kan naar wens worden aangewend voor het verwarmen van de kasteelt of worden opgeslagen in één van de warmtebronnen in de tweede waterhoudende laag op 90 meter diepte onder het bedrijf.
“De eerste waterhoudende laag bevatte te veel ijzer en was daarom niet geschikt”, verklaart de Limburgse teler. “Wij beschikken over vijf doubletten voor warmte- en koudeopslag, dus tien WKO-bronnen in totaal. In oktober en maart schakelen we om van warme naar koude bronnen of omgekeerd. Certhon heeft het systeem aangelegd, met medewerking van een Belgische boorspecialist.”
Het energiesysteem wordt aangevuld met drie warmtepompen (twee watergekoelde en één luchtgekoelde) om het aanvoer- en retourwater op de gewenste temperatuur te brengen. Alle elektra wordt ingekocht via het net.
In drie stappen gerealiseerd
De slaproducent heeft drie keer gebruik gemaakt van MEI subsidies om de energiehuishouding te verduurzamen. Zo zijn de tien WKO bronnen (vijf doubletten) in twee fases aangelegd en is er tenslotte een derde subsidie verleend voor een wenselijk geachte upgrade het systeem dat als eerste was aangelegd.
Geen extra zonnepanelen, wel batterij?
Op jaarbasis heeft het bedrijf nu nog maar 3 m3 aardgas per m2 nodig om de kas te verwarmen. Daarvoor zijn twee kleine gasketels aanwezig, die pas in actie komen wanneer het buiten kouder is dan 0 °C. Bij temperaturen daarboven kunnen de bronnen en warmtepompen de teeltomgeving op temperatuur houden.
“Vóór de bedrijfsuitbreiding en de aanleg van het WKO-systeem verbruikten we 15 m3/m2, dus we hebben 80% op aardgas bespaard”, vervolgt Delissen. “Alle warmte wordt nu goed benut. Wat ons wel frustreert, is dat de stroomkosten zo enorm zijn gestegen. Onze bedrijfsruimte ligt vol met zonnepanelen, die gezamenlijk 400 kW piekvermogen leveren. Die leveren in de zomer een mooie bijdrage aan het stroomverbruik in de klimaatcel, maar in de winter is dit nagenoeg nul. Onze vergroening wordt dus toch duur betaald. Spijt hebben we niet, maar we overwegen nu wel om een batterij aan te schaffen. Dat geeft ruimte en flexibiliteit om op gunstige momenten stroom in te kopen en op te slaan voor later gebruik.”
Volgens Delissen zouden ook andere bedrijven met lichte stookteelten baat kunnen hebben bij een dergelijk warmtesysteem. “Er zijn nog steeds bedrijven die met heteluchtkachels werken”, licht hij toe. “Die nemen slechts enkele maanden per jaar gas af, maar worden ondanks het bescheiden verbruik afgerekend op die enkele hoge piek. Dat maakt aardgas tot een relatief erg dure brandstof. Goedkoper zal het waarschijnlijk niet worden. Daarom denk ik dat veel heteluchtstokers gebaat zouden zijn met een andere invulling van hun energievraag. De MEI-subsidies kunnen daar zeker bij helpen.”
Goed begeleid
Bij een aanvraag voor MEI-subsidie komt veel papierwerk kijken. Ondernemer Roy Delissen geeft aan dat de deskundige begeleiding van Arvalis hierbij een grote meerwaarde was. “Ik zou er snel in verdwalen, maar voor Kamiel Bartels is het dagelijks werk. We zijn erg blij met de ondersteuning die Arvalis geboden heeft. Zonder de MEI-subsidie hadden we de lat voor verduurzaming niet zo hoog kunnen leggen.”
Ook plannen voor verduurzaming en benieuwd naar subsidiemogelijkheden? Neem dan contact op met Kamiel Bartels via 06-51950094.
Dit artikel is eerder verschenen in Kas als energiebron en is met toestemming van de auteur overgenomen.