Met de SDE-subsidie kunt u financiële steun ontvangen voor het opwekken van duurzame energie. In het voorjaar van 2020 vindt de laatste ronde van deze regeling in haar huidige vorm plaats.
SDE staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Er is een budget van 2 miljard euro beschikbaar gesteld voor het opwekken van duurzame energie. Ondernemers kunnen in 2020 subsidie aanvragen voor de volgende typen duurzame energie:
Hernieuwbare warmte
- Zonthermie (zonnewarmte)
- Warmte die vrijkomt bij verbranding en vergisting van biomassa
- Diepe geothermie (aardwarmte)
Hernieuwbare elektriciteit
- Elektriciteit uit fotovoltaïsche zonnepanelen (zon-PV)
- Windenergie (wind op land, wind op waterkering, wind in meer)
- Waterkracht (inclusief renovatie van bestaande waterkrachtcentrales)
- Vrije stromingsenergie
- Osmose (energieopwekking uit verschil in zoutconcentraties in water)
Hernieuwbaar gas
- Vergisting van biomassa
- Vergisting bij rioolwaterzuiveringsinstallaties
- Biomassavergassing
Met de SDE-subsidie wil de overheid de productie van duurzame energie rendabel maken. Zo kan deze vorm van energie concurreren met fossiele brandstoffen. De subsidie compenseert het verschil in de kostprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. SDE+ wordt verstrekt voor een periode van 8, 12 en 15 jaar.
Timing belangrijk
De kans dat de SDE-subsidie wordt toegekend, wordt aanzienlijk vergroot door een slimme timing. In het voorjaar 2020 kan voor de laatste keer SDE+ worden aangevraagd. De fasen en bijbehorende bedragen zijn als volgt:
- Fase 1: projecten met een fasebedrag lager dan of gelijk aan 0,070 euro per kilowattuur (hernieuwbare elektriciteit en/of warmte) of 0,049 euro per kilowattuur (hernieuwbaar gas) – vanaf 17 maart tot 23 maart;
- Fase 2: projecten met een fasebedrag lager dan of gelijk aan 0,080 euro per kilowattuur (hernieuwbare elektriciteit en/of warmte) of 0,056 euro per kilowattuur (hernieuwbaar gas) – vanaf 23 maart tot 30 maart;
- Fase 3: projecten met een fasebedrag lager dan of gelijk aan 0,130 euro per kilowattuur (hernieuwbare elektriciteit en/of warmte) of 0,092 euro per kilowattuur (hernieuwbaar gas) – vanaf 30 maart tot 2 april.
SDE++
In 2020 wordt eveneens gestart met een nieuwe verbrede regeling onder de naam SDE++. De systematiek van deze regeling is vrij complex. De overheid stelt specifieke eisen per type productie-installatie. Daarnaast bepaalt het moment van indienen de slaagkans en de hoogte van de subsidie. Het bepalen van een juiste aanvraagstrategie is dan ook van belang.
Arvalis kan u hierbij helpen. Zoekt u ondersteuning bij het opstellen van een aanvraagstrategie, of heeft u andere vragen op het gebied van SDE+ of duurzame energie in het algemeen, neem dan contact op met Danny Vermeulen via 06-14669886 of met Kamiel Bartels via 06-51950094.