De Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij (LBV) wordt naar verwachting begin 2022 opengesteld. Ondanks dat de internetconsultatie voor de regeling nog op zich laat wachten, is er al veel bekend.
Zo weten we dat productielocaties waar dieren met productie rechten (fosfaatrechten) worden gehouden in aanmerking komen voor de regeling. De locaties moeten maximaal 10 kilometer van een Natura 2000 gebied gelegen zijn en er moet een minimale ammoniak depositie op dit Natura 2000 gebied zijn vanuit de locatie. Wat de minimale vereiste ammoniak depositie is, is op dit moment echter nog niet bekend.
Wat we wel weten is dat dezelfde systematiek gehanteerd zal worden als bij de saneringsregeling varkenshouderij. Dit betekent onder andere dat:
- Stallen binnen 2 jaar gesloopt moeten worden tegen een m2 vergoeding;
- Indien er sprake is van een locatie met diverse soorten ‘productierecht-dieren’ (bijvoorbeeld melkvee en varkens) dient de aanvraag en de sluiting al deze dieren te betreffen. Indien er sprake is van een locatie met ‘productierecht-dieren’ én andere dieren (bijvoorbeeld eenden of vleeskalveren) dient ook het houden van die dieren op de locatie te worden beëindigd, al wordt hiervoor geen (extra) subsidie verleend. Een sluiting van de locatie betreft dus alle soorten veehouderij. Na sluiting van een melkveebedrijf is het bijvoorbeeld niet toegestaan er vervolgens vleeskalveren te gaan houden;
- Stallen moeten de afgelopen 5 jaar in gebruik zijn geweest;
- Er kan onder omstandigheden ontheffing worden verkregen van het sloopvereiste indien de betreffende stal(len) langdurig hergebruikt gaan worden, mits de gemeente daarmee instemt;
- Een veehouder kan na de sluiting op de locatie andere activiteiten dan een veehouderij gaan verrichten op de voorwaarden dat de gemeente hiermee instemt en dat de stikstofdepositie van die nieuwe activiteit ten hoogste 15 % van de depositie van de veehouderij oplevert.
Tevens lijkt het erop dat er wederom een ‘doorstartverbod’ komt.
Mocht u na het lezen van deze ‘niet complete lijst’ voorwaarden overwegen om aan deze regeling mee te doen, adviseren wij u om zich goed te laten informeren. Het beëindigen van een bedrijf doet u niet in één dag. Door een goede en tijdige voorbereiding zorgt u voor maximaal resultaat.
Mocht u vragen hebben kunt u zicht richten tot uw adviseur bij Arvalis – ROBA Advies.