Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
21 april 2020

Wat gaat de grondprijs doen?

Een artikel schrijven over grond en grondprijzen is niet zo moeilijk. Althans volgens makelaar Frank Kessels.

“Bijna niemand kan dit voor de langere termijn betrouwbaar voorspellen, dus elke mening is in principe goed.”

Wat zijn de tendensen? In de land- en tuinbouw is er altijd aanbod en ook altijd vraag naar grond. Wat we zien is dat de bereidheid tot verkoop wat toeneemt, met name vanuit particulieren en eerder gestaakte boeren. Vaak zijn dit niet de meest courante percelen. Zoals gezegd, vraag is er ook altijd, maar wel door een beperkt aantal kopers en vaak naar de grotere en dus efficiënt bruikbare gronden. Verder wordt de vraag mede gestuurd door de financierbaarheid van grondaankopen waar we constateren dat de banken daar lang niet altijd in mee willen gaan.

In eerdere jaren waren de gemeentes, provincie en projectontwikkelaars behoorlijke spelers op de grondmarkt voor een mogelijke uitbreiding van woonwijken in dorpen, steden of industrieterreinen. Dit is jaren geleden al stilgevallen en we hebben gezien dat een deel van deze oppervlakte weer is teruggevloeid naar de landbouw. Op enkele projecten na is de verwerving van gronden voor andere en vooral hogere bestemmingen op een laag pitje komen te staan.

Een tendens is ook dat zich geleidelijk aan meer mensen op de grondmarkt melden als (kleine) belegger; het waardevast parkeren van (spaar)gelden die anders niet echt renderen of te veel overgeleverd zijn aan de ontwikkelingen op de beurzen. Vaker zien we dat agrarische ondernemers zich melden met zo’n investeerder, al dan niet uit de eigen kennissenkring, om zo aan extra oppervlakte (pacht)grond te komen.

Diverse overheden hebben plannen gepresenteerd voor aanleg van bos, bij elkaar voor vele duizenden hectares. Waarschijnlijk zal deze aanplant voor het grootste deel gaan gebeuren op gronden die nu al in eigendom zijn van diverse overheden of van de natuurbeherende organisaties. Als er al landbouwgronden bij betrokken raken dan zullen dit overwegend aan bestaande natuur aansluitende percelen zijn, dus over het algemeen de wat mindere kwaliteit grond, vanuit landbouwperspectief gezien.

Relatief nieuw is het grondbeslag voor de aanleg van zonneweides. Ook daarvoor liggen er vele plannen in eigenlijk alle gemeentes. Het zal nog moeten blijken hoeveel oppervlakte landbouwgrond daar werkelijk bij betrokken gaat worden. Uiteindelijk zullen dit hopelijk ook de minder interessante landbouwgronden zijn, al zien we ook dat direct aansluitend aan dorpen kleinere parken verschijnen. En laten daar nu net de betere gronden liggen op de vroegere kopakkers.

Tenslotte benoemen we nog de coronacrisis waar we nog middenin zitten. Dit zal wellicht iedereen nu wat voorzichtiger maken en ervoor zorgen dat er de komende tijd toch minder snel geïnvesteerd gaat worden in vastgoed en dus ook in grond.

Al met al verwachten we dat de grote stijging over de hele linie er wel even uit is. Daarnaast verwachten we ook dat de betere, courante percelen gevraagd blijven en dus zeker aan de huidige prijs zullen blijven of mogelijk licht door stijgen.
Gronden met een ‘maartje’ zoals té klein, té hoekig, té nat, té droog enz., zullen minder aftrek vinden en daar ligt een dalende tendens van de prijs wel in de lijn der verwachtingen. We zullen het mee gaan maken.

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten