Alle agrarische bedrijven hebben te maken met diverse soorten controles op het gebied van milieu, brandveiligheid en overige wet- en regelgeving.
Tijdens een controle toetst de toezichthouder de situatie op het bedrijf aan de geldende wetgeving. Denk hierbij aan voorschriften uit de omgevingsvergunning of algemene regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving. Tijdens de controle maakt een toezichthouder samen met jou als ondernemer een ronde over het bedrijf. Waar dat nodig is wordt ook op administratieve zaken gecontroleerd zoals verplichte certificaten en keuringsbewijzen van aanwezige installaties. De frequentie van controles is afhankelijk van de risico’s die jouw bedrijf vormt voor de leefomgeving. Sommige bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd en andere bedrijven eens in de 3, 5 of 10 jaar.
Meestal worden controles van te voren aangekondigd, in sommige gevallen kunnen controles echter ook onaangekondigd plaatsvinden. Na een controle maakt de toezichthouder een schriftelijk rapport, getoetst aan de wet- en regelgeving. Als blijkt dat het bedrijf de wet overtreden heeft, krijgt het te horen welke verbeteracties het moet doorvoeren en op welke termijn dit moet gebeuren. Als die termijn is verstreken, controleert de toezichthouder of de overtreding ongedaan is gemaakt.
De agrarische sector kent een veelvoud aan regelgeving en vergunningen. Ondernemers weten niet altijd over welke vergunningen ze beschikken en aan welke wetten en regels zij zich moeten houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de nieuwe Omgevingswet en/of de voormalige PAS regelgeving. Wanneer voor het bedrijf in het verleden een milieuvergunning is verleend of een melding is ingediend op grond van het Besluit landbouw milieubeheer of Activiteitenbesluit, zijn de meeste activiteiten op het bedrijf gemeld of vergund.
Door wijzigingen in de bedrijfsvoering kan het echter zo zijn dat de werkelijke situatie niet meer overeenkomt met de vereiste toestemmingen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er andere diersoorten of -aantallen worden gehouden. Ook kan het zijn dat het stalsysteem is gewijzigd of dat installaties of voorzieningen zijn veranderd op de locatie.
Om stress en kosten naar aanleiding van een controle te voorkomen is het aan te raden om de situatie op je bedrijf en je vergunningen een keer goed na te lopen zodat je voorbereid bent op aankomende controles. Bij Arvalis hebben we de expertise in huis om je hierbij te ondersteunen. Onze adviseurs maken samen met jou een ronde over het bedrijf en nemen de vergunningen met je door zodat je jouw situatie in beeld hebt. Daarnaast kunnen we ook helpen bij de benodigde vergunningsaanvragen en meldingen zodat je voldoet aan alle wet- en regelgeving en niet tegen verrassingen aan loopt bij een controle van de overheid. Voor een afspraak met een van onze adviseurs kun je contact opnemen met info@arvaliszbg.nl of 073-217 3580.