Scroll
Meld je aan voor de nieuwsbrief
31 maart 2025

Woning kopen? Zonder handtekening geen rechtsgeldige overeenkomst

Bij de aankoop van een woning door een particuliere koper is een schriftelijke koopovereenkomst verplicht.

Dit zogenoemde schriftelijkheidsvereiste, dat sinds 2003 wettelijk is vastgelegd, biedt consumenten bescherming. Door de afspraken zwart-op-wit vast te leggen, wordt duidelijkheid gecreëerd en worden discussies voorkomen. Minder bekend is dat dit vereiste niet alleen de koper, maar ook de verkoper kan beschermen.

Geen rechtsgeldige koop zonder handtekening
Een mondelinge overeenstemming tussen een particuliere koper en verkoper is niet rechtsgeldig. Pas wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, is de koop bindend. Na ondertekening heeft de koper nog drie dagen bedenktijd om de overeenkomst te ontbinden. Dit geeft ruimte om de koop zorgvuldig te overwegen.

Ingaan op een hoger bod: juridisch toegestaan
In 2011 bevestigde de Hoge Raad dat het schriftelijkheidsvereiste ook de verkoper beschermt. In een rechtszaak weigerde een verkoper te tekenen, ondanks een mondelinge overeenkomst met een koper. De reden? Een hoger bod van een andere partij. De rechter oordeelde dat de verkoper niet kan worden gedwongen zijn handtekening te zetten en geen schadevergoeding aan de eerste koper hoefde te betalen. Zolang de koopovereenkomst niet is ondertekend, kan een verkoper dus nog op een beter bod ingaan.

Ethisch gezien is dit een discussiepunt. Het onderstreept het belang van transparantie en duidelijke communicatie, zodat zowel koper als verkoper weten waar ze aan toe zijn.

Heb je vragen over het koopproces? Neem gerust contact op met een van onze makelaars!

Vragen?

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×

Sluiten
Sluiten